Goud op nieuwe recordhoogtes dankzij Amerikaanse renteverlaging en oplopende spanningen in het Midden-Oosten

In een opmerkelijke vertoning van marktdynamiek zijn de goudprijzen vorige week vrijdag naar ongekende hoogtes gestegen, met een nieuw record en slotprijs. Deze stijging wordt toegeschreven aan een perfecte storm van economische en geopolitieke factoren, voornamelijk veroorzaakt door de recente monetaire beleidswijziging van de Federal Reserve en de escalerende spanningen in het Midden-Oosten.

Maandagmorgen steeg de goudprijs nogmaals door tot boven het niveau van $2.650.

De beslissing van de Federal Reserve om voor het eerst sinds 2020 de rente te verlagen, heeft de financiële markten doen opschrikken. In een gedurfde stap verlaagde de centrale bank de rente met 50 basispunten, wat de Fed funds rate bracht naar een bereik van 4,75% tot 5%. Deze agressieve verlaging markeert het begin van wat de Fed “rentenormalisatie” noemt, met als uiteindelijk doel het bereiken van een rente tussen 3% en 3,5% tegen 2025.

Marktdeelnemers volgen nauwlettend het traject van de Fed, waarbij de FedWatch-tool van CME inzicht biedt in toekomstige renteverwachtingen. Voor de Open Market Committee-vergadering in november is er een bijna gelijke kans tussen een verdere verlaging van 50 basispunten (50,3%) en een bescheiden verlaging van 25 basispunten (49,7%). Vooruitkijkend naar december, suggereert de tool een kans van 26,3% dat de rente zich zal stabiliseren tussen 4,25% en 4,5%, een kans van 50% op een daling naar 4% – 4,25%, en een kans van 23,7% op een daling tot 3,75% – 4%.

Daarnaast dragen de toenemende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten bij aan de stijging van goud. Het Witte Huis heeft diepe bezorgdheid geuit over de situatie, met name over het escalerende conflict tussen Israël en Hezbollah. Witte Huis-woordvoerster Karine Jean-Pierre verwoordde deze bezorgdheid met de woorden: “We maken ons zorgen over de spanning, en zijn bang en bezorgd over een mogelijke escalatie.”

De samenloop van deze economische en geopolitieke factoren heeft goud naar nieuwe hoogtes gestuwd. In slechts twee weken tijd zijn de goudfutures met een indrukwekkende $120 gestegen, waarbij meer dan de helft van die stijging in de afgelopen twee dagen plaatsvond.

Deze opmerkelijke stijging onderstreept de rol van goud als veilige haven in tijden van economische onzekerheid en geopolitieke onrust. De prestatie van het edelmetaal weerspiegelt de groeiende vraag van beleggers naar stabiliteit in een landschap van veranderend monetair beleid en internationale spanningen.

Nu de Federal Reserve haar rentenormalisatieproces voortzet en wereldgebeurtenissen zich ontvouwen, zullen marktwachters de koers van goud scherp in de gaten houden. De wisselwerking tussen monetair beleid, geopolitieke ontwikkelingen en beleggerssentiment belooft de goudmarkt de komende maanden dynamisch en potentieel volatiel te houden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *