Goud en goudmijnaandelen zijn goedkoop (vooral de mijnbouwaandelen zijn de moeite waard)

Hoe zal de goudprijs evolueren in de loop van 2023? Een recessie in de VS zal resulteren in een lagere dollar en dalende aandelenkoersen – het resultaat van een zwakke economie – terwijl goud uitkijkt naar de uiteindelijke reactie van de Fed op het economisch plaatje. We kunnen de vraag ook anders stellen: zal de Amerikaanse markt haar basisrente blijven verhogen en, zo ja, aan welk tempo zal dat gebeuren?

De Fed zal waarschijnlijk proberen het optimisme op de aandelenmarkt te temperen, maar dat zal ook de goudprijs afremmen. Dat is misschien wel een mooie kans om te kopen.

Het is een anomalie voor goudmijnbouwbedrijven om minder duur te zijn, betere balansen te hebben en hogere dividenden uit te keren dan de brede markt en beleggers zouden moeten profiteren van de kansen geboden door het goud en door de mijnbouwaandelen voordat de massa begint te kopen.

De goudmijnaandelen (volgens de XAU-index), hoewel ze de afgelopen twee maanden met meer dan 30% zijn gestegen, worden voor het grootste deel nog steeds ver onder hun gemiddelde historische waarderingen verhandeld. De aandelen bevinden zich in de buurt van hun dieptepunten ten opzichte van edelmetaal zelf. Terwijl goud sinds 2000 met ongeveer 550% is gestegen, zijn goudaandelen iets meer dan 100% gestegen en bevinden ze zich nog steeds ver onder hun niveaus van 2009 tot 2013.

Laten we niet vergeten dat met een goudprijs van bijna $ 1800 en all-in-duurzame kosten (AISC) van minder dan $ 1.200 per ounce, terwijl de contante kosten veel lager zijn, de marges erg sterk zijn. De totale sector is netto cashpositief, terwijl de waarderingen laag zijn: prijs-cashflow van minder dan negen keer tegen 13,7 keer voor de S&P; koers-intrinsieke waarde van 0,65 keer tegen een zevenjarig gemiddelde dat 50% hoger is; en met een rendement dat 25% boven dat van de brede markt ligt.

De beste aandelen om te kopen zijn momenteel Barrick Gold Corp. (ABX:TSX; GOLD:NYSE); Midland Exploration Inc. (MD:TSX.V); Lara Exploration Ltd. (LRA:TSX.V); en Orogen Royalty’s Inc. (OGN:TSX.V).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *