Ook de Amerikaanse centrale bank maakt zich zorgen over de crypto’s

Michael Barr, de hoogste financiële regelgevende functionaris van de Federal Reserve, zei afgelopen dinsdag dat hij zich zorgen maakt over de risico’s verbonden aan de niet-bancaire sector, waaronder uiteraard het universum van de cryptocurrencies. De Amerikaanse centrale bank en andere toezichthouders hebben onvoldoende zicht op deze niet-bancaire sector. Wat het moeilijk maakt om veel zinnigs te zeggen over de gevolgen van de huidige crisis bij de crypto’s.

“We maken ons inderdaad zorgen over de risico’s die we niet kennen in de niet-bancaire sector”, zei Barr in antwoord op een vraag tijdens een getuigenis voor de senaatscommissie voor het bankwezen. “Het probleemgebied omvat uiteraard de crypto-activiteiten, maar ook meer in het algemeen risico’s in die delen van het financiële systeem die geen goede zichtbaarheid bieden, die te weinig  transparantie hebben en waarvan we onvoldoende gegevens doorgespeeld krijgen. Dat kan risico’s creëren die terugslaan naar het financiële systeem waar de regelgeving wel wordt gevolgd.”

Barr beklemtoonde dat hij de huidige spanningen in het financiële systeem nauwlettend in de gaten hield te midden van een verzwakkende economie. De combinatie van beiden zou in een worst case scenario tot een dodelijke cocktail kunnen aanleiding geven.

Hij signaleerde ook dat er een strenger toezicht op de cryptocurrency-arena in het verschiet ligt, een kwestie die extra urgent is geworden door de ineenstorting vorige week van crypto-exchange FTX, die vrijdag faillissement aanvroeg. In paniek geraakte handelaren hadden in 72 uur tijd zo’n 6 miljard dollar van het platform gehaald en een rivaliserende beurs zag af van een reddingsoperatie.

“De recente gebeurtenissen op de cryptomarkten, die hoewel ze meestal buiten de banksector plaatsvinden, hebben de risico’s voor beleggers en consumenten benadrukt die verband houden met nieuwe en nieuwe activaklassen en activiteiten wanneer ze niet gepaard gaan met sterke vangrails.”, aldus nog Barr.

“We willen innovatie niet in de kiem smoren, maar wanneer de regelgeving laks is of achterloopt, kan het nemen van overdreven grote risico’s een race naar de bodem vergemakkelijken die consumenten, bedrijven en de economie in gevaar brengt en nieuwe producten en diensten in diskrediet brengt bij consumenten en consumenten.” Dergelijk scenario moet volgens hem kost wat kost vermeden worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *