Beurskoers Barrick Gold bodemt uit en wacht op nieuwe stijging goudprijs

Barrick Gold Corporation (NYSE:GOLD) is vorig jaar begonnen met het uitkeren van dubbele driemaandelijkse dividendbetalingen, waaronder een op prestaties gebaseerde uitbetaling per kwartaal. Het bedrijf verhoogde begin dit jaar zijn driemaandelijkse uitbetalingen tot $ 0,10, naast een prestatiebonus van $ 0,10 in elk van de eerste drie kwartalen die daalt tot $ 0,05 voor het vierde kwartaal.

Met een verwachting dat de goudprijs in 2023 met 10% zal stijgen, is het bedrijf goed gepositioneerd om een aantrekkelijk dividend te blijven uitkeren. Barrick Gold haalde $ 2,53 miljard aan inkomsten binnen en realiseerde $ 0,13 aan niet-GAAP WPA in het derde kwartaal, waarbij met beide cijfers de verwachtingen werden overtroffen.

Maar wie is dat Barrick eigenlijk? Het betreft een toonaangevend Canadees goudmijnbedrijf met vestigingen in 18 landen. Het bedrijf behoort tot de grootste goudproducenten ter wereld. De huidige koers-winstverhouding bedraagt iets meer dan 14 en gunt de aandeelhouders een dividendrendement toe van 3,50%. Het aandeel is naar onze mening een van de meest ondergewaardeerde aandelen om nu te kopen, in zijn sector maar ook daarbuiten.

Het aantal hedge fondsen dat aandeelhouder is bereikte een hoogtepunt in het eerste kwartaal van 2020, niet toevallig op het hoogtepunt van de angst voor een pandemie, maar is sindsdien met 26% gedaald. First Eagle Investment Management had op 30 juni de grootste positie in Barrick en bezat meer dan 26,6 miljoen aandelen ter waarde van $ 471 miljoen.

De ClearBridge Investments International Growth EAFE-strategie waardeert wat het management heeft gedaan om zijn balans te verbeteren en meer geld terug te geven aan aandeelhouders. Het bedrijf heeft zijn balans op agressieve wijze afgebouwd en de investeringsuitgaven permanent naar een lager niveau teruggebracht, waardoor de gezonde vrije kasstroom kon worden gebruikt voor het uitkeren van dividenden en voor de terugkopen van eigen aandelen.

De koers van Barrick zakt in ieder geval niet verder weg op de beurs, waardoor de consolidatiefase een feit lijkt te worden. Fors herstel van de koers is mogelijk wanneer de goudprijs weer aantrekt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *