Het kan jaren duren alvorens het vertrouwen in de cryptowereld terugkeert

Het leek alsof er een hele nieuwe wereld in de maak was, een wereld waarin opportunisten via de tijdige aankoop van cryptomunten veel geld konden verdienen. Helaas voor het crypto universum wordt de sector nu geconfronteerd met een groot vertrouwenstekort in de nasleep van de FTX-implosie. Deze cryptocurrency-uitwisseling heeft vorige week faillissement aangevraagd en de CEO, Sam Bankman-Fried, nam ontslag. SBF, zoals hij wordt genoemd, werd een crypto-miljardair en een ster in het universum tegen de tijd dat hij 29 was. Nu, op 30-jarige leeftijd, heeft SBF zijn fortuin verloren en heeft hij toegegeven dat hij FTX-gelden van klanten heeft geleend aan Alameda Research, een handelsfirma die hij mee heeft opgericht. Dat er sprake is van frauduleus gedrag staat als een paal boven water.

Cryptocurrency had al de reputatie meer risico’s met zich mee te brengen dan traditionele investeringen. Maar het FTX-drama heeft ongetwijfeld nog meer twijfels over digitale beleggingen gezaaid.

“Zonder enige twijfel is SBF de Jordan Belfort van het crypto-tijdperk. In plaats van ‘The Wolf of Wall Street’ zullen ze een film maken met de titel ‘The King of Crypto’,” zei Microstrategy-oprichter en Bitcoin-belegger Michael Saylor.

Belfort pleitte schuldig aan fraude in verband met beursmanipulatie in 1999 en bracht 22 maanden door in de gevangenis. Hij werd vervolgens gespeeld door Leonardo DiCaprio in de film “The Wolf of Wall Street” uit 2013.

SBF is nog niet aangeklaagd, maar een strafzaak tegen hem is niet uitgesloten. Federale aanklagers in Manhattan onderzoeken de ineenstorting van de FTX, meldde de Wall Street Journal, daarbij verwijzend naar niet nader genoemde bronnen die bekend zijn met de zaak. Toch kunnen Amerikaanse aanklagers in de problemen komen omdat FTX op de Bahama’s is gevestigd, waar SBF met een groep vrienden in een huis woont.

Hoe kun je in vredesnaam een sector vertrouwen waar een belangrijke speler offshore zaken doet en zichzelf vervolgens mogelijk blootstelt aan een crimineel onderzoek?, zo luidt de vraag die iedereen zich nu stelt.

Maar we voegen daar nog een extra vraag aan toe: hoe kun je een cent van je zuurverdiende geld in crypto steken, wetende dat het een minuut later kan verdwijnen vanwege de absurde acties van een rijk persoon die op de Bahama’s woont?

SBF heeft zijn excuses getweet nadat zijn bedrijf het faillissement had aangevraagd: “Hopelijk kunnen we een manier vinden om de gemaakte schade te herstellen. Hopelijk kan dit weer wat transparantie, vertrouwen en goed bestuur brengen.” Holle woorden, die absoluut schijnheilig klinken nu we weten wat SBF heeft uitgespookt.

Die woorden alleen zullen trouwens het vertrouwen van beleggers in cryptocurrency niet herstellen, als ze dat vertrouwen er nog was. Zelfs met de juiste regelgeving zal de cryptocurrency-industrie niet van de ene op de andere dag herstellen van het FTX-fiasco. Hoe lang kan het duren voordat het vertrouwen terugkeert? “Ik denk dat het jaren duurt”, zegt Liz Hoffman, bedrijfs- en financieel redacteur van Semafor

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *