Crypto’s krijgen opnieuw zware klappen tijdens het weekend

\"\"

De crypto-ruimte beleefde afgelopen weekend opnieuw een onverwachte crash waarbij Bitcoin en Ethereum aanzienlijke verliezen boekten, waardoor het toekomstplaatje voor deze crypto’s er meteen een stuk somberder uitziet.

Bitcoin noteerde op zondag onder de $ 28.000, of een daling van 6% over de afgelopen week. En Ethereum was getuige van nog grotere verliezen, deze crypto bereikte een dieptepunt van $ 1.433 – het laagste niveau in ongeveer anderhalf jaar – en handelt nu op weekbasis 15,6% lager.

De belangrijkste macro-driver die de crypto-ruimte, die zich grotendeels als een risk-on-activum gedraagt, schade toebracht, was opnieuw een scherpe stijging van de inflatie. In mei liep de inflatie in de VS op jaarbasis op tot 8,6% – een nieuw hoogtepunt voor de afgelopen 40 jaar – tegenover de verwachte 8,3%.

In reactie op de inflatiegegevens vertelde Mohamed El-Erian, economisch hoofdadviseur bij Allianz, aan CNBC dat de Federal Reserve nog agressiever zal moeten worden met renteverhogingen.

\”De centrale bank moet de controle over het inflatieverhaal terugkrijgen… nu verliest ze die totale controle\”, zei El-Erian, en verwijzend naar Fed-voorzitter Jerome Powell. \”Hij moet de zaken anders gaan aanpakken, want als hij dat niet doet gaat hij de markt achterna, en hij zal er niet komen.\”

De inflatie heeft nog geen hoogtepunt bereikt, voegde El-Erian eraan toe. \”Er moet iets gebeuren om te voorkomen dat dit inflatoire proces zich door de hele economie uitbreidt.\” Het ziet er naar uit dat de crypto’s alleen kunnen herstellen wanneer de strijd tegen de inflatie nog agressiever wordt gevoerd.