Centrale banken kochten in april 19,4 ton goud en blijven netto-kopers in 2022

\"\"

De vraag naar goud van de kant van de centrale banken trekt in 2022 nog steeds de aandacht. Volgens het laatste rapport van de World Gold Council worden de officiële reserves verder aangevuld.

Onlangs zei de WGC dat de decentrale banken in april opnieuw netto-aankopen van het edelmetaal deden, waarbij de wereldwijde reserves in april met 19,4 ton stegen. De cijfers voor de maand mei zijn nog niet bekend.

\”Tot dusver in 2022 schommelde de maandelijkse activiteit van centrale banken tussen netto-aankopen en netto-verkopen gekoppeld aan een vrij klein aantal centrale banken. Of anders uitgedrukt: sommige centrale banken waren kopers en anderen verkopers. Als zodanig kan elke significante aankoop of verkoop van die banken het saldo in een bepaalde maand doen doorslaan in de één of de andere richting\”, schreef Mukesh Kumar, Senior Analyst bij de WGC, in het laatste rapport.

Volgens de laatste reservegegevens waren in april vier centrale banken de belangrijkste kopers. Oezbekistan kocht 8,7 ton goud; Kazachstan verhoogde zijn goudreserves met 5,3 ton. De WGC merkte op dat dit de eerste stijging is voor beide landen dit jaar en volgt op drie maanden van opeenvolgende verkopen.

Turkije zette zijn goudaankopen dit jaar voort en voegde nog eens 5,6 ton toe, waarmee zijn goudreserves op 436,7 ton kwamen, wat neerkomt op 27,8% van het totaal. Ten slotte verhoogde India zijn goudvoorraad met een fractionele 0,9 ton tot 761,3 ton.

Aan de verkopende kant verkocht Duitsland in april 0,9 ton goud, wat volgens de WGC waarschijnlijk verband hield met het slaan van munten. Zowel Mexico als Tsjechië verkochten beide 0,1 ton goud.

\”Op een year-to-date basis blijven de centrale banken over het algemeen netto-kopers. Egypte is de grootste koper na zijn omvangrijke aankoop van 44,1 ton in maart, maar Turkije loopt niet ver achter met een aankoop van 42,5 ton tot eind april. Kazachstan en Oezbekistan blijven tot nu toe de grootste verkopers in 2022, ondanks de aankopen in april\”, aldus Kumar.

Hoewel de Tsjechische Republiek zijn goud heeft verkocht, zei de nieuw aangestelde gouverneur van de centrale bank, Aleš Michl, dat hij van plan is de goudreserves van het land te verhogen tot 100 ton.

De vraag naar goud door de centrale banken heeft dit jaar nieuwe aandacht gekregen vanwege de aanhoudende invasie van Oekraïne door Rusland. Als gevolg hiervan hebben westerse landen, onder leiding van de VS, aanzienlijke sancties tegen Rusland opgelegd. Volgens marktanalisten zou de bewapening van de Amerikaanse dollar sommige centrale banken ertoe kunnen aanzetten hun goudvoorraad te vergroten en te diversifiëren, weg van de Amerikaanse dollar.