Brainard van de Fed zegt dat een rentepauze in september moeilijk wordt

\"\"

Vicevoorzitter van de Federal Reserve, Lael Brainard, zei dat de verwachtingen voor een renteverhoging van een half procentpunt deze maand en volgende gegrond zijn. Ze ziet echter geen reden om de verkrappingscampagne van de centrale bank daarna te onderbreken.

\”Een stijging met 50 basispunten in juni en juli is waarschijnlijk, dit op basis van de gegevens die we vandaag in handen hebben\”, zei Brainard donderdag in een interview met CNBC. “Op dit moment is het erg moeilijk om de rentecyclus even op pauze te zetten. We hebben nog veel werk te doen om de inflatie terug te brengen tot onze doelstelling van 2%.”

Amerikaanse centrale bankiers hebben vorige maand de rente met een half procentpunt verhoogd en gaven aan dat ze dat tijdens de volgende twee bijeenkomsten opnieuw zullen doen, omdat ze proberen de vraag te onderdrukken en de hoogste inflatie in decennia te bedwingen.

Sindsdien heeft Atlanta Fed-chef Raphael Bostic gesuggereerd dat een pauze in september mogelijk zou kunnen zijn. Maar Brainards opmerking maakte duidelijk dat dit niet het standpunt is van de meerderheid binnen de Fed.

\”Mijn gevoel is dat daar vrijwel geen steun voor is, buiten Bostic\”, zegt Stephen Stanley, hoofdeconoom bij Amherst Pierpont Securities. \”Het lijkt erop dat er op dit moment een ongebruikelijke mate van consensus is in de commissie met betrekking tot het verder optrekken van de rentevoeten.

Notulen van de vergadering van de Fed in mei suggereerden dat het huidige snelle tempo van de beleidsverstrakking zou kunnen leiden tot een vertraging in de cyclus later dit jaar. Maar dat is allesbehalve zeker. Brainard, die vorige week werd beëdigd als vicevoorzitter, herhaalde het verlangen naar flexibiliteit bij de centrale bank en noemde het moeilijker te voorspellen wat de Fed in een verdere toekomst zal doen.

De oorlog in Oekraïne en de voortschrijdende Covid-19-lockdowns in China hebben de wereldwijde toeleveringsketens verder de keel dichtgeknepen, wat de taak van de Fed om de inflatie terug te dringen tot haar doelstelling van 2% bemoeilijkt.

De Fed verscherpte ook de financiële voorwaarden door haar uitgebreide balans te verkleinen in een maandelijks tempo dat in september oploopt tot $ 95 miljard. De balans verdubbelde meer dan in omvang tot 8,9 biljoen dollar toen de centrale bank tijdens de eerste twee jaar van de pandemie agressief activa kocht om de Amerikaanse economie te ondersteunen.