Pootjebaden

In een vorig artikel hier op Consult Fund lees je hoe Warren Buffett voor het eerst zijn elleboog onderdompelt, om te voelen hoe warm het water staat dat hij net heeft uitgevonden … Hm … 37,2° …, aarzelende goudkoorts … En je hoort het zijn dokter al zeggen: “Een weekje uitzieken, Warren, en je bent genezen. Dan is dat goudvirus uit je lijf. En mag je weer bankaandelen kopen.”

Echt, zou Buffett op de foute knop geduwd hebben toen hij aandelen Barrick Gold kocht?

En dan die schreeuwerige headlines daarover … Waarom zitten die media toch altijd te snuiven aan veel te grote korrels zout wanneer het gaat over goud?

Tja, toegegeven, tegenargumenten zat.

1/ Buffett ( of één van zijn luitenants ) koopt aandelen in Barrick Gold, dus eigenlijk ( zo fluistert het duiveltje op je schouder ) “alleen maar goudproductie en dan nog op papier, en geen echt goud in het handje”.

2/ OK ( fluistert het duiveltje je óók in ), de aankoop van Barrick Gold haalt geenszins de kiesdrempel in Berkshires portefeuille, het aandeel maakt slechts een paar tiendes van een procentje ervan uit. Niet meteen de investering van zijn leven, toch?

3/  Tegelijk met haar aankoop van aandelen in Barrick ( Canadees! ) doet Berkshire belangen in Amerikaanse banken ( JPMorgan Chase en oudgediende Wells Fargo ) van de hand. Alsof Buffett tegen zijn thuisland wedt, gaat het gerucht. Of minstens het huidige Amerikaanse politieke en/of financieel-economische beleid een droge schop in het lekkende kruis verkoopt. ( Niet te vergeten: Buffett heeft niet tijdig ingespeeld op de jongste stimuli van de Fed en zag daardoor de ongelooflijke beurshausse sinds april aan zijn neus voorbijgaan ).

En 4/ Het is niet onmogelijk dat Buffetts vlaggenschip deze aankoop verricht met geld dat het via de Fed ( de Amerikaanse Centrale Bank ) heeft ontvangen. Want die laatste heeft eind juni corporate debt ( bedrijfsschulden ) van Berkshire Hathaway opgekocht. [ En niet alleen van Berkshire. Ook van Apple, Walmart, Coca-Cola, AT&T, UPS, McDonald’s, …, mocht je je nog afvragen waarom sommige aandelen dagelijks all time highs opzoeken …].

Maar, als tegenargument op de tegenargumenten dan maar : Berkshire Hathaway dat zijn dikke teen in een goudmijn doopt, ja, da’s echt wel een mindfuck van een eyeopener! Warrens point of recognition, meteen ook een punt van (h)erkenning voor de wereld daarbuiten.

En de geest is nu uit de fles. Het vervolg op ‘ Tiny gaat op reis ’ heet ‘ Warren gaat pootjebaden’ . In goud. ( Alle begin is moeilijk, Warren, maar, komaan, je kan het! Up to the next level! ).

We besluiten met een ( nu dus achterhaalde ) uitspraak van Buffett zelf, die hem vrij zeker nog ergens tussen de oren zit. Vrij vertaald: “Goud wordt uit de grond uitgegraven wordt, in Afrika, of elders. Dan smelten we het, graven een ander gat, begraven het opnieuw en dan betalen we iemand om het gat te bewaken. Het heeft geen nut. Wie of wat vanop Mars toekijkt, zou zich in de haren krabben.”

Intussen weten we: als Martianen de jongste decennia één reden hadden om zich korsten op de schedel te scharten, dan was het wel de ongebreidelde en onverantwoorde geldcreatie van Centrale Banken.

Trouwens, uit goede bron hebben we vernomen dat de Marsmannetjes zelf nu óók hun goud aan het tellen zijn …