Blackrock verwacht een goed jaar voor het goud in 2022

\"\"Evy Hambro, global head of thematic and sector-based investing bij Blackrock, denkt dat goud in 2022 goed zou kunnen presteren. Na een moeilijke tweede helft tot 2021 is Hambro van mening dat het gele metaal in het nieuwe jaar minstens een deel van zijn glans zou kunnen herwinnen. Voor volgend jaar is meer opwaarts risico dan neerwaarts risico aanwezig, dit op basis van de fundamentals onder de markt.

Goud lijkt op dit moment even uit de gratie te zijn gevallen. Dit jaar stroomde er geld uit de op de beurs verhandelde goudfondsen. SPDR Gold Shares, de grootste goud-ETF, heeft dit jaar tot dusver een netto-uitstroom van meer dan 10 miljard dollar geboekt. Dat is het hoogste bedrag sinds 2013 en komt overeen met ongeveer 193 ton van het edelmetaal. Hambro merkt op dat historisch gezien periodes waarin het sentiment ten aanzien van goud en goudaandelen erg negatief was doorgaans koopkansen boden. Dat zou dus ook nu het geval zijn.

De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, gaf onlangs aan dat inflatie nu de grootste uitdaging is om de economische expansie op schema te houden en de arbeidsmarkt terug te brengen naar het niveau van voor de pandemie. Hambro kan dat alleen maar bevestigen: \”We zien momenteel enkele krachtige inflatoire krachten en dit doet ons geloven dat de inflatieverwachtingen tot in 2022 zullen blijven stijgen\”. Wat de goudprijs een duwtje in de rug moet kunnen geven.

De mediane projectie van het Federal Open Market Committee voor de inflatie in 2022 werd herzien naar 2,6%, tegenover nog slechts een verwachting van 2,2% in september. Volgens Hambro zijn de reële rentetarieven de belangrijkste drijfveer voor het goud zijn en deze rentevoeten worden gedreven door de combinatie van rente- en inflatieverwachtingen. Hij voegde er nog aan toe: \”We zien een sterk argument om vandaag goud aan de portefeuille toe te voegen voor diversificatie, aangezien de aandelenmarkten rond de hoogste punten ooit zijn en er nog steeds een aanzienlijk pandemie-gerelateerd risico is.\”