Loopt de ECB achter de feiten aan? Dit is wat we mogen verwachten in 2022

\"\"

De ECB leek zich voor 2022 in een hoek te hebben laten duwen. In vergelijking met sommige andere grote centrale banken loopt de ECB iets achter, maar kan daarvoor verzachtende omstandigheden inroepen. Inflatie is een van de grootste zorgen van de ECB en zal dat voorlopig ook blijven. Het doel van de bank is inflatie op een niveau van 2% en de inflatie op jaarbasis in de eurozone is momenteel gestegen tot 4,9% in november 2021 tegenover 4,1% in oktober.

Het cijfer voor december is nog niet bekend, maar het november-cijfer was alleszins het hoogst sinds juli 1991. Veel analisten en ECB-leden verwachten dat de rente terugvalt in de richting van de doelstelling van 2%, maar hebben inmiddels toegegeven dat dit langer kan duren dan eerst was verwacht. Vice-president Luis de Guindos van de ECB merkte onlangs op: \”We zijn er volledig van overtuigd dat de inflatie begin dit jaar zal beginnen te dalen en in de tweede helft van volgend jaar nog meer zal vertragen tot uiteindelijk onze doelstelling van 2% zal worden bereikt.\”

Kijkend naar de situatie op de valutamarkten, is het moeilijk om dit te zien gebeuren terwijl de EUR/USD-wisselkoers op de huidige zwakke niveaus blijft. Het paar handelt momenteel rond 1.1325, maar in mei 2021 handelde hetzelfde paar op nog 1.2266. Zoals we weten, worden de meeste grondstoffen verhandeld in USD, dus zou het moeilijk kunnen zijn om de inflatie te zien afbrokkelen in de richting van het doel van 2% wanneer de dollar zo sterk blijft. De ECB zal in 2022 dus extra waakzaam moeten zijn.