Nobelprijswinnaar Paul Krugman ziet verontrustende parallellen tussen crypto’s en ineenstorting van subprimes

\"\"

\”Er duiken verontrustende echo’s op tussen de subprime-crash en de huidige gang van zaken op de cryptocurrency-markt”, zegt Nobelprijswinnaar econoom Paul Krugman. Krugman stelt dat aan crypto-investeerders speculatieve financiële producten worden verkocht zonder dat deze kopers echt de risico\’s begrijpen. Bitcoin en andere digitale valuta zijn de afgelopen weken sterk in koers gedaald en dat heeft volgens Krugman een duidelijk signaal gegeven.

Paul Krugman gaf een duidelijke waarschuwing in verband met de volatiele markt voor cryptocurrencies, volatiliteit die hij ook vaststelde bij de subprime-hypotheekcrisis van de late jaren 2000. In een opiniestuk voor The New York Times op donderdag zei Krugman dat hij verontrustende parallellen ziet tussen de huidige evolutie bij de crypto’s en de Amerikaanse subprime-crash, die de hele huizenmarkt op de knieën bracht en de wereldwijde financiële crisis van 2007-2008 veroorzaakte.

De subprime-crisis was in wezen het gevolg van banken die leningen verstrekten aan mensen met een hoger risico, in een tijd waarin de rente laag was en de huizenprijzen stegen. Toen de markt verzadigd raakte, kwamen werden veel huiseigenaren met een negatief eigen vermogen geconfronteerd.

Ze waren niet in staat hun leningen terug te betalen, wat resulteerde in forse verliezen voor kredietverstrekkers. Krugman stelt dat aan crypto-investeerders op dezelfde manier speculatieve financiële producten worden verkocht zonder echt de risico\’s te begrijpen. Het is daarbij vermeldenswaardig dat Krugman een bekende bitcoin-beer is, die de cryptocurrencies eerder heeft vergeleken met een Ponzi-schema.

\”Veel leners begrepen niet waar ze aan begonnen\”, zei hij in de New York Times. \”En cryptocurrencies, met hun enorme prijsschommelingen die schijnbaar niets met fundamentals te maken hebben, zijn ongeveer net zo riskant als een activaklasse maar kan zijn.\” De Nobelprijswinnaar is er echter niet van overtuigd dat cryptocurrencies een systeemrisico vormen: \”De cijfers zijn niet groot genoeg om een dergelijke stelling te poneren.\”

De hele cryptomarkt is volgens de gegevens van CoinGecko ongeveer $ 1,7 biljoen waard. Bitcoin en andere digitale valuta zijn de afgelopen weken sterk gedaald. Met een prijs van iets meer dan $ 37.000, is \’s werelds beste munt momenteel ongeveer 46% lager dan het record van november van bijna $ 69.000. Op het hoogtepunt was de hele cryptomarkt samen $ 3 biljoen waard. Er is dus een hoop geld in rook opgegaan.