ETF’s kochten meer goud in maart en dat jaagt de goudprijs op

\"\"

De wereldwijde ETF-goudposities stegen in maart, waarmee deze maand de derde opeenvolgende maand van instroom werd. De netto-instroom van goud in ETF\’s kwam vorige maand uit op 187,3 ton, terwijl het totale bezit steeg tot 3.837 ton, net onder het recordniveau ooit. Het was de grootste sprong in ETF-goudbezit sinds juli 2020, volgens gegevens van de World Gold Council.

Dit jaar hebben ETF\’s tot nu toe 270,7 ton goud aan hun bezit toegevoegd. De ongebreidelde inflatie en geopolitieke spanningen stimuleerden de goudinvesteringen in maart. De gemiddelde goudprijs steeg van $ 1.906 per ounce in februari tot $ 1.933 per ounce vorige maand. Goud stroomde naar ETF\’s in alle regio\’s, waarbij fondsen in Noord-Amerika voorop liepen. Die Noord-Amerikaanse ETF\’s voegden 100,6 ton goud toe. Bij de Europese fondsen steeg het goud in bezit met 82,7 ton. De Aziatische fondsen keerden anderzijds de neerwaartse trend van begin dit jaar om en voegden 2,6 ton goud toe. Het goudbezit in fondsen in andere regio\’s, waaronder Australië, steeg met 1,4 ton.

In 2021 zagen goud-ETF\’s een wereldwijde uitstroom van 173 ton, omdat grote Noord-Amerikaanse fondsen activa verloren in lijn met de lagere goudprijzen. Het groeiende besef dat de Fed niet in staat zal zijn de inflatie te bestrijden zonder de economie te belasten, samen met de geopolitieke onrust, heeft goud een boost gegeven gedurende de eerste drie maanden van 2021.

De instroom van goud in ETF\’s heeft een aanzienlijk effect op de wereldgoudmarkt, waardoor de totale vraag stijgt. Er is overigens een verschil tussen beleggen in door goud gedekte ETF\’s en fysiek goud, een verschil dat niet onderschat mag worden.

ETF\’s worden gedekt door fysiek goud in het bezit van de emittent en worden op de markt verhandeld als aandelen. Ze stellen beleggers in staat om op bewegingen in de goudprijs in te spelen zonder zelf goud aan de spotprijs te hoeven inkopen. Er zijn goede redenen om in ETF\’s te beleggen, maar ze zijn geen vervanging voor het bezit van fysiek metaal. In een algemene investeringsstrategie blijft het aanbevolen om bij voorkeur fysiek goud te kopen.

Wanneer u door goud gedekte ETF\’s overweegt, moet u er altijd rekening mee houden dat u het goud niet echt bezit. Het kopen van de meest voorkomende ETF\’s geeft u geen recht op enige werkelijke hoeveelheid edelmetaal.