Is bodem voor de beurskoersen nog niet bereikt?

De eerste Fed-verhoging van 50 bp sinds 2000 ligt nu achter ons en het sentiment op de beursvloeren is al weken slecht, maar Chief Investment Strategist Michael Hartnett van Bank of America gelooft dat we de dieptepunten voor aandelen nog niet hebben bereikt. Hij wijst erop dat in de laatste 19 bearmarkten de gemiddelde daling van piek tot dal 37% bedroeg met een gemiddelde duur van 289 dagen.

Dus als de geschiedenis zich zou herhalen, dan eindigt de huidige bearmarkt in oktober 2022 met de S&P op 3000. Bovendien is de NYSE Composite Index met 9% YTD gedaald en bevindt deze index zich momenteel op het 100-weeks voortschrijdend gemiddelde. In periodes van recessie en crisissen in de afgelopen 25 jaar is deze barometer altijd duidelijk onder het voortschrijdend gemiddelde teruggevallen.

Het goede nieuws is dat ongeveer de helft van de Nasdaq aandelen met 50% of meer is gedaald, wat betekent dat er stilaan sprake is van een oververkochte situatie. Herstel zou dus om de hoek kunnen liggen.

Hoewel grondstoffen het goed doen in een omgeving van stagflatie, en dus seculiere winnaars zouden moeten zijn, is het team van Bank of America van mening dat grondstoffen dit jaar op rally\’s moeten worden verkocht, gezien het recessierisico. Het is dus geen optimistisch beeld dat door Hartnett wordt voorgeschoteld.