Vooruitzichten op een mogelijke overwinning van Trump ondersteunt prijzen voor edelmetalen

De vooruitzichten op een overwinning van Trump in november kunnen investeerders wereldwijd naar edelmetaal drijven, terwijl zowel goud- als zilverprijzen kunnen profiteren van tarieven en handelsconflicten, aldus edelmetalenanalisten bij Heraeus.

In hun laatste edelmetalenrapport suggereerde Heraeus dat het economische beleid van een tweede Trump-administratie wereldwijde investeerders naar goud zou kunnen drijven. “De komende presidentsverkiezingen van 5 november zullen de Verenigde Staten op twee fundamenteel verschillende paden zetten, afhankelijk van de uitkomst,” schreven de analisten. “De meer onvoorspelbare voormalige president en huidige Republikeinse kandidaat, Donald Trump, kan verschillende economische beleidsmaatregelen introduceren die kunnen leiden tot aanzienlijke marktschokken, geopolitieke risico’s en stijgende inflatie. Trump heeft momenteel een voorsprong op Biden in de peilingen – 46,9% versus 45,0%.”

Heraeus wees erop dat een hernieuwde handelsoorlog de spanningen tussen de VS en China zou kunnen escaleren en zowel de Amerikaanse als de wereldeconomie zou kunnen schaden.

“Hoewel de Biden-administratie veel van Trump’s China-tarieven heeft gehandhaafd en slechts op een kleine hoeveelheid Chinese cleantech-importen tarieven heeft verhoogd, zou een tweede Trump-administratie de handelsoorlog ongekend kunnen escaleren,” aldus Heraeus. “Trump heeft twee belangrijke handelsbeleidagenda’s voorgesteld: het opleggen van een algemene tarief van 10% op alle importen uit alle landen en het opleggen van tarieven van 60% of meer op alle Chinese importen. Hoewel de juridische haalbaarheid van deze maatregelen nog in twijfel wordt getrokken, toonde Trump’s eerste administratie de mogelijkheid aan om een handelsoorlog met China te beginnen door een maas in de wet uit een oude statuut te gebruiken – de Handelswet van 1974. Een paper van het Peterson Institute vond dat deze voorgestelde tarieven kunnen leiden tot een economisch verlies van 1,8% van het Amerikaanse BBP en de inflatie aanzienlijk kunnen verhogen. Deze beoordeling houdt geen rekening met de bijna gegarandeerde vergeldende tarieven van China en andere landen.”

De analisten merkten op dat de handelsoorlog tussen de VS en China van 2018-2020 samenviel met stijgende goudprijzen. “Goud steeg in deze periode doordat de langdurige onderhandelingen, gecombineerd met tarief- en geopolitieke escalaties, investeerders ertoe brachten goud te zoeken als een veilige haven ondanks een renteverhogingsomgeving tot medio 2019,” aldus Heraeus. “De waardering van goud was nauw gecorreleerd met de tariefverhogingen die als een belangrijke indicator dienden voor de spanningen tussen de VS en China. De wereldwijde ETF-holdings stegen van 71 miljoen ounce eind 2017 naar 86 miljoen ounce eind 2019, en de Amerikaanse ETF-holdings groeiden van 37 miljoen ounce naar 44 miljoen ounce.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *