Amerikaanse vastgoedmarkt zit diep in the shit, terwijl het aantal pending home sales daalt

We staan op het punt de nasleep van een door de Fed veroorzaakte huizencrisis onder ogen te zien, zo waarschuwen een aantal specialisten ter zake. Het aantal ingediende verkoopcontracten voor woningen in de VS is gedaald tot historische dieptepunten die sinds de financiële crisis van 2008 niet meer zijn gezien, met een schokkende daling van 2,1% in mei en een verbluffende daling op jaarbasis van 6,6%.

Zoals onlangs gerapporteerd door ZeroHedge, daalde de NAR U.S. Pending Home Sales Index in mei met 2,1% MoM en met 6,6% YoY.

Om deze cijfers in perspectief te plaatsen, de huidige index staat op 70,8, ofwel 70,8 procent van de contractactiviteit in het basisjaar 2001. Dit is lager dan op enig moment tijdens de financiële crisis van 2008; zelfs lager dan in 2020, toen lockdowns de markten tot stilstand brachten. Dit is het laagste niveau van contractactiviteit in mijn leven.

De positie van nieuwe huizenkopers in 2024 is ongekend. Niet alleen zijn de prijzen op recordhoogtes, maar de nieuwe generatie potentiële huizenkopers kan zich geen tijd herinneren zonder goedkope hypotheken. Tijdens de scherpe daling van het aantal ingediende verkoopcontracten tussen 2005 en 2007 steeg de gemiddelde 30-jarige vaste rentehypotheek slechts met ongeveer één procent. Sinds januari 2021 is de gemiddelde 30-jarige vaste rente gestegen met 4,21 procent.

Dit terwijl de investeerders de niet-beursgenoteerde Real Estate Investment Trusts (REITs) aan het afstoten zijn, en deze vraag naar opnames veroorzaakt een aanzienlijk cashtekort voor grote spelers zoals Blackstone en Starwood.

In januari publiceerde InvestmentNews een stuk over de REIT-situatie, waarin een interview was opgenomen met een anonieme leidinggevende.

“Wat gaat er de komende jaren gebeuren wanneer commerciële hypotheken aflopen, en wie zal de aandelen oppakken?” vroeg een senior industrie-executive, die anoniem wilde blijven. “Waar zullen ze hun herfinanciering krijgen, en waar zullen de REITs en vastgoedinvesteerders hun hefboomwerking halen?

“Op dit moment zijn de bedrijven die een hoop van die leningen bezitten de regionale banken,” zei de leidinggevende. “En die kleinere banken kunnen het niet redden, vooral niet na wat er vorig jaar is gebeurd. Ze zullen niet kunnen herfinancieren.”

Maar hoe zit het met grote institutionele investeerders? Ik vermoed dat private equity vastgoedfondsen (PERE) in een vergelijkbare positie verkeren als niet-beursgenoteerde REITs.

Voor degenen die het niet weten, REITs zijn trusts, terwijl PERE-fondsen meestal commanditaire vennootschappen zijn met eigenaars-managers (algemene partners of GPs) en commanditaire vennoten (commanditaire partners of LPs). Aan het einde van de levensduur van het fonds moeten de eigenaars-managers de activa verkopen en de opbrengsten uitbetalen aan de LPs.

Managers hebben enige speelruimte over het beëindigen van fondsen, afhankelijk van hoe de voorwaarden zijn onderhandeld in de partnerschapsovereenkomst. Sommige overeenkomsten laten managers, handelend in goed vertrouwen, toe om eigendommen iets langer aan te houden dan de beoogde levensduur van het fonds om de rendementen te verhogen.

Er was voldoende tijd voor managers om ambitieus te zijn tijdens Covid, toen de rentetarieven laag waren, de vastgoedwaarden de pan uit rezen en investeerders geld in PERE-fondsen pompten. Het was zonder twijfel erg verleidelijk om eigendommen iets langer aan te houden dan verwacht en door te gaan met het innen van beheervergoedingen. Maar hoe zit het nu, wanneer de rente hoog is en de markt vastzit? Zullen er kopers zijn die bereid zijn om deze eigendommen gretig op te snappen tegen de huidige kosten van lenen?

Omdat dit private fondsen zijn, krijgen de analisten toegang tot de vergaderingen van het adviescomité voor commanditaire vennoten, maar elke hint in de pers van juridische geschillen over fondsuitkeringen en clawback-provisies zal een zekere indicatie zijn dat er iets mis is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *