De problemen zijn wereldwijd: houd vooral goud en zilver achter de hand

De Chinese regering en centrale bank zullen naar verwachting elke denkbare stap ondernemen die ze kunnen om de economie terug te manipuleren naar een staat van relatieve gezondheid, het vertrouwen te herstellen en een ineenstorting te voorkomen.

Verrassend voor sommigen is China’s starre nadruk op investeringen door meer gebouwen zoals fabrieken in elkaar te zetten, in de zoektocht naar wat voorzitter Xi “hoogwaardige groei” noemt. Ondertussen verhogen lokale overheden belastingcontroles en heffingen op diensten om de teruglopende inkomsten te vergroten, wat de toch al zeer lage bereidheid van consumenten om geld uit te geven aan zaken als detailhandel en binnenlands toerisme verder ontmoedigt.

Ondertussen resulteert een verdiepend woningoverschot in meer onverkochte huizen die onvoltooid blijven door ontwikkelaars en bouwbedrijven met geldgebrek, waardoor meer leningen in gebreke blijven en buitenlandse kopers naar groenere weiden vluchten.

De Derde Plenum-vergadering was er op gericht om zowel Chinese burgers als buitenlandse investeerders gerust te stellen dat de Staat alle middelen ter beschikking heeft om te voorkomen dat de donkere wolken boven de economie van het land veranderen in een verwoestende storm.

Van de verkoop van obligaties tot het versoepelen van beperkingen voor vastgoedkopers, niets minder dan een historisch ongekende interventie zal voldoende zijn om de Chinese economie te redden. En zelfs dan zal het resultaat geen oplossing zijn, maar een uitstel van wat komen gaat. Staatsmedia melden dat institutionele obligatiekopers ervan worden beschuldigd de economie te shorten door te wedden op lagere rentetarieven – met andere woorden, ze verwachten dat China de kosten van lenen zal moeten verlagen om de economie kunstmatig te stimuleren door de kredietverlening te versterken.

Met het ongewijzigde rentetarief voor de middellangetermijnkredietfaciliteit is het duidelijk dat China het gevaar van verdere verzwakking van de yuan erkent – maar met een verdiepend overschot en geen einde in zicht, neemt de druk toe.

De problemen zijn wereldwijd. Of het nu China, de VS, Japan, Frankrijk of een ander land is dat de vrije val veroorzaakt, moet nog blijken. In de VS worden economische gegevens gemanipuleerd om een rooskleuriger beeld te schetsen, en hetzelfde (maar erger) kan worden verwacht van China – voor zover de regering überhaupt echte cijfers vrijgeeft.

Dus, ongeacht uit welk land je komt en welk land als eerste de wereldwijde meltdown veroorzaakt, je kunt maar beter harde activa zoals goud en zilver hebben om je rijkdom te beschermen tegen verdamping wanneer die dag eindelijk aanbreekt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *