De werkelijke reden achter de prijsmanipulatie van zilver

De zilvermarkt ondervindt een aanzienlijke manipulatie vanwege de dubbele rol als zowel industrieel metaal als investeringsgoed, aldus Keith Neumeyer, CEO van First Majestic Silver.

Marktmanipulatie blijft wijdverbreid en wordt gedreven door handelsafdelingen bij grote banken die zilver behandelen als slechts een getal op een scherm, waarbij vaak de fundamentele waarde en betekenis ervan over het hoofd worden gezien.

Neumeyer: “De handelaren, en ik was vroeger zelf een handelaar op de beursvloer, zien de prijs gewoon als een getal op een scherm. Ze realiseren zich niet dat zilver een belangrijk metaal is dat tegen een veel hogere prijs zou moeten worden verhandeld.”

Vanaf medio juli 2024 wordt verwacht dat het wereldwijde zilvertekort met 17% zal stijgen, tot 215,3 miljoen ounces. Deze toename wordt voornamelijk gedreven door een groei van 2% in de industriële vraag, gecombineerd met een daling van 1% in het aanbod, aldus het Silver Institute.

De vraag naar zilver strekt zich uit over verschillende industrieën, waaronder elektronica, zonnepanelen en elektrische voertuigen, die allemaal een sterke groei doormaken. Dit aanhoudende tekort benadrukt het strategische belang van zilver en de cruciale rol ervan in de vooruitgang van technologie en oplossingen voor hernieuwbare energie.

Neumeyer verklaarde: “Zilver is geen goud. Zilver is een grondstof, een strategische grondstof die we als mensheid nodig hebben om alle dingen te bereiken die we willen doen. Alles wat we bouwen vereist een component van zilver.” Het Silver Institute meldde ook dat ondanks een daling van 30% in het tekort vorig jaar, het nog steeds aanzienlijk was met 184,3 miljoen ounces.

Het groeiende zilvertekort: wat het betekent voor investeerders

De zilvermarkt bevindt zich al vier opeenvolgende jaren in een structureel tekort, met het huidige tekort op 240 miljoen ounces, volgens het Silver Institute. Dit tekort is aanzienlijk, aangezien de wereldwijde mijnbouwsector jaarlijks slechts ongeveer 850 miljoen ounces produceert. Het Silver Institute meldde dat ondanks een daling van 30% in het tekort vorig jaar, het nog steeds aanzienlijk was met 184,3 miljoen ounces.

Neumeyer voorspelt dat deze tekorten zullen aanhouden, gedreven door toenemende industriële consumptie.

“We zitten nu in een tekort van vier jaar, en deze tekorten groeien. We hebben het over een zilvertekort van 240 miljoen ounces, en dat aantal stijgt elk jaar,” zei Neumeyer.

Waarom institutionele beleggers zilver negeren

Institutionele beleggers zijn opmerkelijk afwezig in de zilvermarkt, ondanks het kritieke belang ervan, benadrukte Neumeyer.

Grote instellingen zoals het Canadian Pension Plan hebben geen significante posities in zilver of mijnbouwaandelen, wat verrassend is gezien de essentiële rol van de sector in de wereldeconomie.

“Het zijn echt de instellingen die afwezig zijn in deze markt. Deze grote instellingen die deze sector zouden moeten ondersteunen vanwege de essentiële metalen, doen niet mee.”

Dit gebrek creëert een gat in de marktondersteuning, dat voornamelijk wordt opgevuld door particuliere beleggers en kleinere entiteiten, beschreef Neumeyer, toevoegend dat dit gebrek aan institutionele steun een gemiste kans is.

Zouden de zilverprijzen driemaal zo hoog kunnen worden? Neumeyer sluit dat niet uit.

Keith Neumeyer’s langverwachte voorspelling dat zilver de driemaal hogere cijfers zou bereiken, is vaak met scepsis ontvangen.

Echter, met de zilverprijs rond de $30 per ounce en de marktdynamiek die een aanhoudend tekort vertoont, krijgt zijn gedurfde voorspelling meer tractie. Op het moment van schrijven handelde spotzilver op $31,52, een stijging van 31% jaar-op-jaar.

Het potentieel voor zilver om driemaal zo hoog te worden, is niet alleen een speculatieve droom, maar is geworteld in de essentiële rol van het metaal in de groene energierevolutie en andere industriële toepassingen, aldus Neumeyer.

“Ik ben bekritiseerd voor het voorspellen van zilverprijzen in de drie cijfers, maar nu bij $30 beginnen mensen te realiseren dat het daadwerkelijk kan gebeuren. Ik denk dat we in een andere bullmarkt voor grondstoffen zitten. Beleggers zouden deze ruimte serieus moeten overwegen,” zei hij.

Neumeyer blijft optimistisch over zilver, maar ook over andere grondstoffen. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *