Een harde landing en een ernstige recessie staan voor de deur (en de banken weten dat er een crisis aankomt)

Een harde landing en een ernstige recessie in de VS komen er nog steeds aan, zegt George Gammon, een investeerder, macro-economie-expert en gastheer van The Rebel Capitalist Show, wijzend op ’s werelds krachtigste economische indicator die een keerpunt aangeeft.

De nieuwste macro-economische gegevens tonen een enigszins robuuste economische groei en afnemende inflatie, wat de kans op een renteverlaging door de Federal Reserve in september vergroot. Echter, Gammon vertelde Michelle Makori, hoofdpresentator en hoofdredacteur bij Kitco News, dat de “meest krachtige economische indicator” ter wereld – de rentecurve – een recessie voor de VS signaleert.

Het Amerikaanse BBP groeide in het tweede kwartaal met een geannualiseerd tempo van 2,8%, terwijl de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed – de prijsindex voor persoonlijke consumptieve uitgaven – met 2,5% steeg ten opzichte van een jaar geleden, in lijn met marktprognoses en iets lager dan de stijging van 2,6% in mei.

Ondanks deze cijfers zei Gammon dat beleggers meer aandacht moeten besteden aan de rentecurve. Meer specifiek de 2-jaars en 30-jaars Treasury rentecurve, die na meer dan twee jaar van inversie tekenen van ont-inversie begint te vertonen. Deze ont-inversie is het moment waarop economische problemen echt beginnen, volgens Gammon.

Een omgekeerde rentecurve ontstaat wanneer kortlopende schuldtitels hogere rendementen hebben dan langlopende schuldtitels. De 10-2-jaars Treasury Yield Spread is sinds midden 2022 omgekeerd. Teruggaand naar de jaren ’80 is elke recessie voorafgegaan door een omgekeerde rentecurve.

Gammon wees erop dat banken weten dat er economische stormwolken aankomen. “Kijk naar wat de banken doen. Ze hebben de meeste informatie. Ze hebben te maken met ondernemers, multinationale ondernemingen, commercieel vastgoed, consumenten en, het belangrijkst, andere banken,” zei hij. “Als we zo’n bloeiende economie hebben, waarom lenen de banken dan niet? Willen ze geen winst maken? … De reden dat ze niet lenen, is dat de risico-opbrengstverhouding niet logisch is omdat ze, als ze naar de echte economie kijken, stormwolken zien.”

Om de omvang van de dreigende dreiging te begrijpen, legde Gammon uit dat de meerderheid van de nieuwe dollars wordt gecreëerd door banken die ze in het bestaan lenen. “Het is niet de Federal Reserve of het ministerie van Financiën of de overheid of iets dergelijks. Het is het banksysteem dat ze in het bestaan leent. Sinds 2022 zijn de M1 en M2 geldhoeveelheden in de Verenigde Staten gedaald. De laatste keer dat dat gebeurde met de M2 geldhoeveelheid, zaten we in de Grote Depressie van de jaren 1930.”

De banken zien de huidige staat van de Amerikaanse economie niet als gezond. In plaats daarvan zien ze enorme problemen aan de horizon. “Er is een enorm tegenpartijrisico. Laten we niet vergeten dat we nog midden in een bankencrisis zitten,” zei Gammon. “De reguliere media denken dat we een kogel hebben ontweken en de crisis hebben afgewend. Maar dat is niet zo. Elke maand horen we in het nieuws dat weer een bank failliet gaat. En niet alleen in de Verenigde Staten.”

Gammon waarschuwde dat als het banksysteem faalt, de economie zal crashen.

Voor Gammon’s uiteenzetting over wat de banken doen in plaats van geld uit te lenen, bekijk de video hierboven. Hij behandelt ook het verhoogde besmettingsrisico in de banksector.

Potentiële Scenario’s voor een Harde Landing

Gammon’s basisscenario voor 2025 is een ernstige recessie. “Het is misschien niet zo erg als wat we zagen in 2008-2009, maar op zijn minst iets wat we zagen tijdens de dot-com bubbel of misschien in het begin van de jaren ’80,” vertelde hij Kitco News.

Volgens hem is een zachte landing onmogelijk vanwege de onderlinge verbondenheid binnen het banksysteem. Gammon vergeleek de Amerikaanse banksector met de Tour de France, waar banken, net als wielrenners, slechts millimeters van elkaar verwijderd zijn.

“Als er iemand valt aan de voorkant van de race… is het als een domino-effect. Het veegt al die andere renners weg, en 90 procent van hen faalt. En het banksysteem is momenteel precies zo opgezet,” merkte hij op.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *