Onrust op financiële markten laten ook edelmetalen niet onberoerd

Goud maakte de afgelopen dagen een onrustige rit, waarbij de goudprijs eerst scherp daalde en vervolgens herstelde, terwijl handelaren een brute verkoopgolf op de aandelenmarkten en spanningen in het Midden-Oosten probeerden in te schatten. Spotgoud — dat vorige week dicht bij een record steeg — zakte vanmorgen aanvankelijk met meer dan 1% voordat het herstelde en vrijwel ongewijzigd verhandeld werd rond $2.440 per ounce. Toenemende zorgen over een vertragende Amerikaanse economie drukten op de aandelenmarkten, waarbij handelaren bang waren dat de Federal Reserve achter de feiten aanloopt met renteverlagingen.

Ondertussen is er in het Midden-Oosten angst dat een zeer gespannen situatie kan uitmonden in een bredere, directe confrontatie tussen Israël en Iran. Israël bereidt zich voor op een mogelijke aanval van Iran en zijn milities als vergelding voor de moorden op Hezbollah- en Hamas-functionarissen.

Goud is een van de best presterende belangrijke grondstoffen van dit jaar, met winsten die werden ondersteund door aankopen van centrale banken, Aziatische consumenten en, in de afgelopen maanden, verwachtingen dat de Fed op het punt staat de rente te verlagen.

Hoewel het metaal doorgaans profiteert van vraag naar veilige havens in tijden van financiële en geopolitieke stress, kan het verzwakken als de verkoopgolf van risicovolle activa bijzonder plotseling of uitgesproken is.

Goud voor directe levering bleef vrijwel onveranderd op $2.440,70 per ounce om 13:39 uur in Singapore, terwijl de 10-jaars Treasury yields voor de achtste sessie op rij daalden, de langste reeks sinds 2019, en de Bloomberg Dollar Spot Index iets lager werd. Vorige week steeg het edelmetaal met meer dan 2%, tot boven $2.477, binnen $10 van zijn recordhoogte.

Onder andere metalen daalde zilver aanvankelijk met bijna 2%, om vervolgens verliezen te verminderen, terwijl palladium en platina lager noteerden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *