Goud- en zilverprijzen op zoek naar een bodem te midden van woelige financiële markten

Goud- en zilverprijzen waren maandag fors lager in de VS, maar toch opnieuw gestegen vanaf hun laagste punten door koopjesjagers en door de vraag naar veilige havens. Goud bereikte een laagste punt in twee weken gedurende de nacht en zilver een laagste punt in drie maanden. Enkele recente sombere economische gegevens uit de VS hebben zorgen gewekt over een recessie in de VS en/of wereldwijd, waardoor de wereldmarkt op scherp staat.

Een instorting van de wereldwijde aandelenmarkten heeft de algemene markt bij het begin van de handelsweek opgeschrikt. Het afwikkelen van Japanse yen carry trades  heeft een groot deel van de markt in liquidatiemodus gebracht, inclusief de metalen.

Broker SP Angel zei vandaag in een e-mailbericht: “Chaos in Japan drukt op de wereldmarkten, waarbij de liquiditeitscrisis waarschijnlijk handelaren ertoe aanzet activa, waaronder goud, te verkopen om margin calls te dekken.” De Japanse minister van Financiën heeft Japanse investeerders opgeroepen kalm te blijven, wat meestal het tegenovergestelde effect heeft. De Japanse Nikkei daalde vannacht met 12,4%—het grootste eendaagse verlies sinds Black Monday in 1987. De verliezen op de Japanse aandelenmarkt waren te wijten aan de dramatische rally van de yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Er is een oud gezegde op de markt dat tijdens paniekerige tijden, als je niet kunt verkopen wat je wilt, je verkoopt wat je kunt. Dat lijkt vandaag het geval te zijn met goud en zilver, en een deel van de reden waarom de veilige-haven metalen niet stijgen tijdens de verhoogde onzekerheid.

Recente zwakkere Amerikaanse economische gegevens, benadrukt door het sombere maandelijkse Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag, hebben snel angst voor een Amerikaanse economische recessie aangewakkerd. De Amerikaanse Treasury-yields zijn gedaald, met de 10-jaars Treasury-rente momenteel op 3,809% en ongeveer 1% lager sinds de pieken in april. Markten hebben snel een kans van 60% ingeprijsd op een noodrenteverlaging van de Federal Reserve volgende week. Jeremy Siegal van Wharton zei vandaag op CNBC dat de Fed deze week een noodverlaging van 0,75% moet doorvoeren en nog een verlaging van 0,75% bij haar FOMC-vergadering in september.

Een kop in Barron’s gisteren luidde: “Recessie kansen stijgen naar 25% na zwak banenrapport, zegt Goldman Sachs.” Een artikel in de Wall Street Journal had als kop: “Fed staat voor hernieuwde dreiging van harde economische landing.”

De VIX aandelenmarktvolatiliteitsindex heeft het hoogste niveau in vier jaar bereikt.

Zorgen over een bredere oorlog in het Midden-Oosten drukken ook momenteel op het sentiment van handelaren en investeerders. Israël bereidt zich voor op een grote aanval van Iran nadat Israël vorige week belangrijke militaire functionarissen van Hamas en Hezbollah heeft vermoord.

De belangrijkste externe markten zagen maandag de Amerikaanse dollarindex lager en een dieptepunt in 4,5 maanden bereiken. De Nymex-olieprijzen waren vrijwel stabiel na een dieptepunt in zes maanden gedurende de nacht en handelen rond $72,25 per vat.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *