Analisten bezorgd over een mogelijke wereldwijde recessie en over de kritieke situatie in China

De belangrijkste aandelenindexen vertoonden de afgelopen dagen een bescheiden herstel na aanzienlijke dalingen als gevolg van een wereldwijde verkoopgolf van aandelen. Deze daling kwam te midden van angst voor een recessie in de VS, veroorzaakt door teleurstellende werkgelegenheidsgegevens, die aantoonden dat er in juli slechts 114.000 banen werden gecreëerd, ruim onder de verwachte 185.000, terwijl het werkloosheidspercentage steeg naar 4,3%, het hoogste niveau sinds de pandemie.

Mike McGlone, Senior Commodity Strategist bij Bloomberg Intelligence, trok duidelijke parallellen met de financiële crisis van 2008 en waarschuwde dat de huidige situatie mogelijk erger zou kunnen zijn in een recent interview met Jeremy Szafron, presentator bij Kitco News. “Ik denk dat het erger zal zijn op basis van mijn indicaties,” verklaarde McGlone. “Allereerst, kijk gewoon naar de volatiliteit van de aandelenmarkt, de grote volatiliteitsindex, het 52-weeks voortschrijdend gemiddelde minus de T-bill rente is zo laag als in 2007.” Hij zei dat de marktkapitalisatie van de Amerikaanse aandelenmarkt ten opzichte van het BBP nu ongeveer twee keer zo hoog is als vóór de crisis, vergeleken met ongeveer 1,3 keer vóór de financiële crisis, wat wijst op een aanzienlijk risico op toenemende volatiliteit.

Wereldwijde recessiezorgen en economische signalen

McGlone uitte aanzienlijke bezorgdheid over een mogelijke wereldwijde recessie en benadrukte de kritieke situatie in China. “China stevent af op een vrij ernstige recessie, misschien zelfs depressie. Kijk maar naar hun obligatierendementen, een 10-jaarsrente van 2,15% vanmorgen is ruim onder die van de Amerikaanse Treasury op 3,78%.” Hij merkte op dat het huidige scenario verschilt van de crisis in 2008, die door de VS werd geleid, en verklaarde: “Nu denk ik dat het een mondiale macrocrisis is.” Dit wereldwijde perspectief onderstreept de wijdverspreide economische uitdagingen waarmee meerdere grote economieën worden geconfronteerd, wat bijdraagt aan de verhoogde marktvolatiliteit.

De bredere grondstoffenmarkten weerspiegelen ook deze zorgen. De prijzen van ruwe olie zijn bijvoorbeeld volatiel geweest, beïnvloed door zowel vraag- als aanboddynamiek.

Onlangs daalden de WTI-crude futures tot onder de $70 per vat, wat wijst op zorgen over de wereldwijde vraag nu de economische groei vertraagt in grote economieën zoals China en Duitsland. De Bloomberg Commodity Index heeft ook aanzienlijke dalingen laten zien, wat wijst op deflatoire druk in verschillende grondstofklassen. “Grondstoffen tonen ons duidelijke deflatie,” merkte McGlone op, wijzend op de significante correctie in industriële metalen en granen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *