Recordaankopen goud door centrale banken in de eerste helft 2024 ondersteunen goudprijs

Ondanks dat de goudinkopen door de centrale banken in het tweede kwartaal iets vertraagden, werd er in de eerste helft van 2024 een nieuw record gevestigd.

Wereldwijd voegden centrale banken netto 483 ton goud toe in de eerste zes maanden van het jaar, wat 5 procent hoger is dan het record van 460 ton in de eerste helft van 2023.

In het tweede kwartaal bedroeg de vraag naar goud door centrale banken 183 ton, volgens de nieuwste gegevens van de World Gold Council. Dit was een stijging van 6 procent op jaarbasis, maar ongeveer 39 procent lager dan het inkooptempo in het eerste kwartaal.

Met goud dat op of nabij recordprijsniveaus in de meeste valuta’s staat, is het niet verrassend dat de inkoop door centrale banken in het tweede kwartaal vertraagde.

China was de belangrijkste oorzaak van de vertraging in de vraag naar goud door centrale banken in het tweede kwartaal. De Chinese centrale bank, de People’s Bank of China, meldde in mei en juni geen toevoegingen aan haar goudreserves en voegde in april officieel slechts 2 ton toe.

Voor de pauze in mei had China 18 maanden op rij haar goudvoorraad verhoogd. Veel analisten geloofden dat China stopte met het officieel toevoegen van goud aan haar reserves om de goudprijzen te verlagen.

Ondanks de pauze voegde China in de eerste helft van 2024 bijna 30 ton goud toe aan haar reserves.

Turkije was de grootste koper in de eerste helft van het jaar, met een toevoeging van 45 ton aan haar goudvoorraad. Het grootste deel van de aankopen vond plaats in het eerste kwartaal, waarbij het tempo in het tweede kwartaal vertraagde tot 15 ton.

India staat op de tweede plaats wat betreft goudinkoop in de eerste helft van het jaar. De Reserve Bank of India heeft elke maand van dit jaar goud aan haar reserves toegevoegd, wat in totaal 37 ton opleverde.

In het tweede kwartaal was Polen de grootste koper van goud, met een toename van 19 ton. Het land houdt momenteel ongeveer 13 procent van haar reserves in goud. Bij een persconferentie begin juni herhaalde de gouverneur van de Nationale Bank van Polen, Adam Glapiński, zijn plan om het aandeel van goud in de totale reserves te verhogen tot 20 procent.

Ondanks de bescheiden afkoeling van de vraag naar goud door centrale banken in het tweede kwartaal, is er geen aanwijzing dat ze hun interesse in het edelmetaal verliezen. Volgens de meest recente enquête van de World Gold Council zijn 29 procent van de centrale banken van plan om in de komende 12 maanden meer goud aan hun reserves toe te voegen, het hoogste niveau sinds de enquête begon in 2018.

Eerder dit jaar zei de World Gold Council dat de voortzetting van goudinkopen haar verwachting ondersteunt dat “2024 opnieuw een solide jaar zal zijn voor de vraag naar goud door centrale banken.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *