Waarom de stijging van de goudprijs niet te stuiten valt

Goudfutures (GC=F) hebben recordhoogtes bereikt, met prijzen die maandag $2.555,2 per ounce bereikten, waardoor de waarde van een 400 troy ounce goudstaaf op $1.022.080 komt.

Het gele metaal heeft dit jaar indrukwekkende winsten geboekt en is het op één na best presterende activum ter wereld geworden, naast crypto. De jaar-op-jaar winst van 23% overtreft zelfs de megacap-beladen Nasdaq Composite (^IXIC), die zelf met 18% is gestegen.

Volgens BofA Global Research hebben goudfondsen de afgelopen vier weken de grootste instroom gehad, met een totale waarde van $1,1 miljard. Desondanks toont de bredere trend een uitstroom van $2,5 miljard sinds het begin van het jaar, wat suggereert dat de onderliggende kracht van buiten de traditionele fondsinstromen komt.

Centrale banken — vooral die van ontwikkelingslanden — hebben het ‘barbaarse reliek’ in recordtempo opgekocht. Volgens de World Gold Council hebben centrale banken alleen al in het eerste kwartaal 290 ton goud gekocht, wat het vorige Q1-record uit 2023 overtreft. Hiermee liggen de centrale banken op koers om in 2024 een recordaantal goud aan te schaffen, waarbij de aankopen naar schatting gemakkelijk de 1.000 ton zullen overtreffen.

“Niet alleen is de langdurige trend van centrale bankaankopen van goud stevig intact, het wordt ook nog steeds gedomineerd door banken uit opkomende markten,” schreef de Gold Council.

Wat dat betreft staat Turkije dit jaar bovenaan de aankooplijst met 30 ton gekocht in het eerste kwartaal, waarmee de goudreserves op 570 ton komen. China kocht in Q1 27 ton, wat het de 17e opeenvolgende kwartaal van aankopen maakt en ook hun voorraad op 2.262 ton brengt. Andere opmerkelijke kopers zijn India, Kazachstan, de Tsjechische Republiek, Oman en Singapore.

De koopgolf van centrale banken heeft de status van goud als reserve-activum versterkt. Volgens BofA heeft goud nu de euro overtroffen en is het ’s werelds grootste reserveactivum geworden, na de Amerikaanse dollar, goed voor 16% van de reservepool.

De prestaties van het edelmetaal kunnen worden toegeschreven aan zijn unieke positie als een echt activum met een van de laagste correlaties met aandelen binnen de activaklassen, waardoor het een veilige haven is tegen marktfluctuaties en inflatie.

Volgens Tom Bruni, hoofd van marktonderzoek bij StockTwits, in een recente aflevering van Stocks in Translation, “zien we dat goud wordt gebruikt als een afdekking tegen onzekerheid.”

Bruni benadrukte ook de aantrekkingskracht van goud voor handelaren vanwege de prijsbewegingen. “Nu goud boven de pieken van 2011 is uitgebroken, trekt het aanzienlijke aandacht van trendvolgers en technische analisten.”

Beleggers die op zoek zijn naar diepe, liquide goudmarkten hebben een ruime keuze aan futuresmarkten, ETF’s en goudmijnaandelen en ETF’s, die meestal nog volatieler zijn dan het onderliggende metaal.

“De volatiliteit in goudprijzen heeft het een prima handelsinstrument gemaakt, of het nu gaat om goud-ETF’s of mijnbouwaandelen,” zei Bruni.

BofA benadrukte afzonderlijk hoe deze laatste goudrally anders is dan andere stijgingen van deze eeuw, wat een veelbelovend beeld van toekomstige bullish potentieel biedt.

De bank merkte op dat dit de derde grote goudstijging in twee decennia is, maar dat “huishoudens deze rally hebben gemist.” De eerste twee rally’s — van 2004 tot 2011, en van 2015 tot 2020 — trokken grote instromen in goud-ETF’s. Maar het afgelopen jaar hebben goudbaren en goudmijn-ETF’s $6,4 miljard aan activa verloren, volgens gegevens van Bloomberg en berekeningen van Yahoo Finance.

Maar als de grote instroom van goud van vorige week aan momentum wint, zou deze trend kunnen wijzen op een perfecte storm van detailhandel-, institutionele, en centrale bankaankopen van goud die op komst is. Waarom?

Bruni verwoordde het het beste: “Goud is een van die dingen die op een bepaald gevoel werkt.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *