Monetaire politiek van de Amerikaanse centrale bank blijft de goudprijs bepalen

De goudprijzen daalden vrijdag, waarmee de winst van afgelopen maand wat werd gereduceerd, doordat de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties en de dollar stegen nadat een belangrijke Amerikaanse inflatiemaatstaf de verwachtingen versterkte dat de renteverlagingen door de Federal Reserve geleidelijk zullen verlopen.

De favoriete maatstaf van de Fed voor de onderliggende Amerikaanse inflatie steeg in een gematigd tempo en de uitgaven van huishoudens namen toe in juli. De zogeheten kern-index voor persoonlijke consumptie-uitgaven, die volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laat, steeg in juli met 0,2% ten opzichte van juni, volgens gegevens van het Bureau of Economic Analysis.

Desondanks eindigde goud op koers met een maandelijkse winst van meer dan 2%, na een stijging van 5,2% in juli. Het edelmetaal is dit jaar al meer dan 20% gestegen, grotendeels dankzij het groeiende optimisme dat de Amerikaanse centrale bank binnenkort de rente zal gaan verlagen van een niveau dat al meer dan twee decennia hoog is om de economie te ondersteunen. Lagere leenkosten verhogen de vraag naar alternatieve activa zoals goud, dat geen rente oplevert.

Robuuste over-the-counter aankopen en sterke vraag naar veilige havens te midden van conflicten in het Midden-Oosten en Oekraïne droegen ook bij aan de stijging van het metaal dit jaar.

TD Securities voorziet op korte termijn enige neerwaartse druk op goud, omdat de “positioneringssignalen op verschillende fronten rood knipperen”, met name wat betreft de extreme posities van macrofondsen, aldus senior grondstoffenstrateeg Daniel Ghali. Een daling richting $2.430 per ounce zou volgens Ghali een verkoopgolf kunnen veroorzaken.

Spotgoud daalde vrijdag met 0,8% naar $2.502,32 per ounce om 14:23 uur in New York,  maar herstelde zich vervolgens tot $2.536. De Bloomberg Dollar Spot Index steeg met 0,2%. Zilver, platina en palladium daalden allemaal.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *