Weg voor goud richting $3.000 ligt wijdopen, niveau kan medio volgend jaar worden bereikt

Goudstieren zijn bezig met het verankeren van de stijgende prijzen van edelmetaal naar nieuwe records, met een mijlpaal van $3.000 per ounce in zicht. Dit wordt aangewakkerd door monetaire versoepelingen door grote centrale banken en de spannende Amerikaanse presidentsverkiezingsrace.

Spotgoud bereikte vrijdag een historisch hoogtepunt boven $2.600 per ounce en ligt op koers voor zijn sterkste jaarlijkse prestatie sinds 2020, met een stijging van meer dan 24%. Deze stijging is gedreven door de vraag naar veilige havens, te midden van geopolitieke en economische onzekerheid, en stevige aankopen door centrale banken.

Volgens Aakash Doshi, hoofd grondstoffen in Noord-Amerika bij Citi Research, zou goud midden 2025 $3.000 per ounce kunnen bereiken en eind 2024 $2.600 (niveau dat inmiddels vrijdag al werd bereikt), gedreven door renteverlagingen in de VS, sterke vraag naar exchange-traded funds (ETF’s) en fysieke vraag via de over-the-countermarkt.

Vorige week meldde de World Gold Council dat wereldwijd fysiek ondersteunde goud-ETF’s voor de vierde maand op rij instroom zagen in augustus.

Met de volgende bijeenkomst van de Federal Reserve op 18 september, zijn markten in de ban van de kans op de eerste renteverlaging in de VS sinds 2020. Lage rentes zijn doorgaans gunstig voor goud, dat geen rente oplevert.

Beleggers houden momenteel rekening met een kans van 55% op een renteverlaging van 25 basispunten in de VS en een kans van 45% op een verlaging van 50 basispunten, aldus de CME FedWatch-tool.

Als inkomende gegevens wijzen op groeirisico’s en zwakte op de arbeidsmarkt, zal de kans op een verlaging van 50 basispunten in november of december toenemen, wat de wind in de rug voor goud zou versterken en de timing voor het bereiken van $3.000 zou vervroegen, aldus Peter A. Grant, vice-president en senior metaalstrateeg bij Zaner Metals.

De renteverlagingen door grote centrale banken zijn al begonnen, waarbij de Europese Centrale Bank afgelopen donderdag zijn tweede verlaging van een kwart punt dit jaar doorvoerde.

“We kijken ook naar andere factoren die de vraag bij westerse beleggers aanwakkeren, zoals de aankomende Amerikaanse verkiezingen die waarschijnlijk de onzekerheid vergroten, en goud dat dient als een afdekking tegen onmiddellijke risico’s,” zei Joseph Cavatoni, marktstrateeg bij de World Gold Council.

De presidentsverkiezingen op 5 november zouden de goudprijs verder kunnen opdrijven, aangezien mogelijke marktvolatiliteit beleggers naar veilige havenen zoals goud zou kunnen sturen.

Het bereiken van het doel van $3.000 per ounce is mogelijk, aldus Daniel Pavilonis, senior marktstrateeg bij RJO Futures, en dit scenario zou kunnen worden gedreven door politieke onrust na de verkiezingen.

Investeringsbanken en analisten zijn steeds optimistischer geworden over goud. De Amerikaanse bank Goldman Sachs toont het meeste vertrouwen in de stijging van goud op korte termijn en beschouwt het als hun favoriete afdekking tegen geopolitieke en financiële risico’s.

Het Australische Macquarie verhoogde deze week zijn goudprijsprognoses en verwacht nu een cyclische piek in het eerste kwartaal van volgend jaar van gemiddeld $2.600 per ounce, met de mogelijkheid van een piek richting $3.000.

“Hoewel het lastige fiscale vooruitzichten voor ontwikkelde markten structureel positief blijven voor goud, is veel daarvan al in de prijs verwerkt, met het potentieel voor cyclische tegenwind later volgend jaar,” aldus analisten van Macquarie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *