Goudprijs blijft de records aaneenrijgen

De goudprijzen zijn maandag iets gedaald nadat ze eerder in de loop van de dag een nieuw record van $2.617,40 hadden bereikt, gebaseerd op de Comex-termijncontracten voor december. Ook dinsdagmorgen werd het goud iets goedkoper.

De zilverprijzen zijn bescheiden gestegen tot nipt boven $31 per troy ounce. Het is een belangrijke week voor Amerikaanse economische data, wat leidt tot enige positiesluitingen in de edelmetalen aan het begin van de week.

Het belangrijkste Amerikaanse datapunt van de week is de vergadering van het Federal Reserve’s Open Market Committee (FOMC), die dinsdagochtend begint en woensdagmiddag eindigt met een verklaring en persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell. De marktverwachting is recent verschoven en neigt nu licht naar een renteverlaging van 0,5%, terwijl eerder een verlaging van 0,25% als waarschijnlijker werd beschouwd. De kop van de Wall Street Journal luidt vandaag: “Aandelenmarkten hebben nu een grotere renteverlaging van de Fed nodig; minder zou schadelijk zijn.”

In het nieuws van het weekend werd gemeld dat China opnieuw teleurstellende economische cijfers heeft ontvangen, wat zal leiden tot meer oproepen voor overheidsstimulansen en de verwachting van lagere groeicijfers, zei makelaar SP Angel in een ochtendupdate. “Binnenkomende gegevens wijzen ook op uitdagingen om het officiële groeidoel van ongeveer 5% BBP-groei in 2024 te halen.” Er werden vertragingen gemeld in zowel de industriële productie als de consumentenbestedingen.

“De vastgoedsector blijft een rem op de economische activiteit, met dalende investeringen, verkopen en prijzen,” aldus SP Angel. De industriële productie en de detailhandelsverkopen in augustus waren ook zwakker dan verwacht voor de op één na grootste economie ter wereld.

De zwakkere Chinese data die net zijn vrijgegeven, geven de stieren in de edelmetaalmarkten maandag mogelijk enige aarzeling, vanuit het oogpunt van consument- en commerciële vraag vanuit de op één na grootste economie ter wereld.

De Aziatische en Europese aandelenindices waren maandag gemengd. Veel Aziatische markten waren gisteren gesloten vanwege feestdagen.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *