Iraanse aanval op Israël voedt nieuwe stijgingsfase bij het goud

De Iraanse aanval op Israël voedt een nieuwe stijgingsfase bij het goud, maar uiteindelijk blijven toch vooral macro-economische factoren de evolutie van de goudprijs bepalen. Vanmorgen kostte een troy ounce goud $2.678.

Goldman Sachs kondigde maandag aan dat het zijn koersdoel voor het goud heeft verhoogd met $200 per ounce, van $2.700 naar $2.900 tegen begin 2025.

“Wij herhalen onze aanbeveling om goud te kopen vanwege de geleidelijke stijging als gevolg van lagere wereldwijde rentetarieven, structureel hogere vraag van centrale banken en de voordelen van goud als afdekking tegen geopolitieke, financiële en recessiegerelateerde risico’s,” zei de bank in een rapport.

Goldman Sachs verhoogde ook zijn gemiddelde goudprijsverwachting voor 2024 naar $2.395 per ounce, van $2.357 per ounce, en zijn vooruitzicht voor 2025 naar $2.973 per ounce, van $2.686 per ounce.

“Onze inschatting van de vraag van centrale banken en andere institutionele beleggers op de Londense over-the-counter (OTC) markt laat zien dat de aankopen sterk bleven tot juli, met een gemiddeld tempo van 730 ton per jaar tot nu toe, of ongeveer 15% van de wereldwijde jaarlijkse productie, met een grote bijdrage uit China,” schreef Goldman.

De analisten zeiden verder dat gematigde maar nog steeds significante aankopen door centrale banken op de Londense OTC-markt verantwoordelijk zouden zijn voor ongeveer tweederde van hun verwachte stijging naar $2.900 per ounce begin 2025, met een geleidelijke toename van fondsenstromen naar goud na renteverlagingen door de Fed die verantwoordelijk zouden zijn voor het resterende derde deel van de prijsstijging.

Ten eerste zeiden de analisten van de zakenbank dat ze geloven dat de verdrievoudiging van de aankopen door centrale banken sinds medio 2022, als gevolg van zorgen over Amerikaanse financiële sancties en Amerikaanse staatsschuld, structureel is en zal voortduren, al dan niet gerapporteerd.

Ten tweede, zeiden ze, “staan op handen zijnde renteverlagingen door de Fed op het punt om Westers kapitaal terug te brengen naar de goudmarkt, een component die grotendeels afwezig was tijdens de scherpe goudrally van de afgelopen twee jaar.”

Tot slot zeiden de analisten dat goud een duidelijke afdekkingswaarde biedt voor portefeuilles tegen geopolitieke schokken, waaronder tarieven, het risico van ondergeschiktheid door de Fed en zorgen over schulden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *