De rally van goud naar recordhoogtes vertraagt ​​fysieke aankopen niet, zo stelt de British Mint vast

De onstuitbare rally van goud naar onbekend terrein trekt veel aandacht nu de investeringsvraag blijft groeien. Er is echter ook een nieuwe trend in opkomst, waarbij de fysieke vraag ook een robuuste activiteit vertoont.

Traditioneel hebben hogere prijzen de fysieke vraag geschaad, maar de British Royal Mint meldt een toename van de nieuwe vraag in de afgelopen maand.

“Volgens de eigen gegevens van The Royal Mint was in september de verhouding van kopen en verkopen 2 op 1 groter dan de verhouding onder investeerders, wat suggereert dat velen geloven dat het gele metaal dit jaar en daarna verder kan stijgen”, aldus Stuart O’Reilly, Market Insights Manager bij The Royal Mint, in een verklaring.

Deze sterke activiteit komt nu de goudprijs £ 2.000 per ounce bereikt, een nieuw record. O’Reilly merkte op dat de goudprijs dit jaar tot nu toe met meer dan 23% is gestegen ten opzichte van het pond.

De rally van goud ten opzichte van het Britse pond weerspiegelt de winsten op de bredere valutamarkt. Momenteel wordt spotgoud verhandeld voor $ 2.666,50 per ounce, een stijging van 0,35% op de dag. Goud is met 29% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar sinds het begin van het jaar. De goudprijzen hebben recordhoogtes bereikt ten opzichte van alle belangrijke valuta’s, waaronder de euro, de Canadese dollar, de Australische dollar en de Chinese yuan.

O’Reilly zei dat investeerders zich tot fysiek goud wenden als een afdekking tegen toenemende geopolitieke en economische onzekerheid. Hij merkte ook op dat de bullion-munten van de Royal Mint voor Britse investeerders zijn vrijgesteld van de Capital Gains Tax van de overheid, waardoor eventuele prijswinsten belastingvrij zijn.

O’Reilly benadrukte ook een andere opkomende trend voor het edelmetaal: deze ongekende rally trekt een golf van nieuwe investeerders naar de markt.

“Bij The Royal Mint hebben we gezien hoe deze recordhoogtes op de goudmarkt hebben geleid tot een toename van het aantal eerste investeerders in edelmetalen dat de markt betreedt. De afgelopen jaren heeft The Royal Mint een reeks nieuwe beleggingsproducten geïntroduceerd, van kleine staven tot fractionele munten, waardoor investeerders edelmetalen kunnen kopen op manieren die passen bij hun beleggingsaanpak”, zei hij. “Dit verbetert de toegankelijkheid en democratiseert investeringen in edelmetalen voor zowel eerste als bestaande investeerders.”

De Britse Royal Mint is niet de enige die deze trend ziet. Joe Cavatoni, Noord-Amerikaanse marktstrateeg bij de World Gold Council, zei dat zijn team ook een sterke investeringsvraag naar fysiek goud ziet.

“We blijven een robuuste vraag naar goud zien in de beleggingscategorie, waaronder consumptie in fysieke vorm. In veel gevallen verwerven investeerders goudbezittingen via investeringen in fysiek goud”, zei hij in een bericht aan Kitco News. “Zoals we hadden verwacht, trekt de lagere Amerikaanse renteomgeving investeerders terug naar de goudmarkt. We verwachten dat zowel fysieke investeringen als financiële producten levensvatbare beleggingsvehikels blijven voor westerse investeerders.”

Cavatoni waarschuwde echter dat één sector van de edelmetaalmarkt beïnvloed zou kunnen worden door hogere prijzen.

“We verwachten een aanhoudende verzwakking van de vraag naar sieraden, en dit is al weerspiegeld in bijgewerkte cijfers,” zei hij.

Naast de fysieke vraag, verbetert ook de beleggingsvraag. ’s Werelds grootste goud-gedekte exchange-traded fund, SPDR Gold Shares (NYSE: GLD), heeft zijn bezittingen deze maand met meer dan 14 ton zien toenemen.

Tegelijkertijd blijft de netto speculatieve positionering in goud futures op het hoogste niveau sinds februari 2020.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *