Duitse regering heeft ernstig gefaald, economie bij onze oosterburen ligt op haar gat

Het Bloomberg-verhaal van vorige week dat de Duitse regering negatieve groei voor dit jaar zou aankondigen, bleek correct te zijn zo merkt Frank Vranken van Bank Edmond de Rotschild eerder deze week terecht op.

Dhr. Habeck, de minister van Economie, stelde dat -0,2% de verwachting van de regering is voor de groei in 2024. Maar 2025 zou een herstel moeten zien tot +1,1% en 2026 tot 1,6%.

De Duitse regering heeft ernstig gefaald. Bureaucratie en onderinvestering waren de belangrijkste redenen, verergerd door de situatie met China en het gebrek aan goedkope energie. Tot nu toe zijn de investeringen in kapitaalgoederen in Duitsland dit jaar met 7% j-o-j gedaald, volgens CNCB. Betrouwbare en hoogwaardige productiegoederen zouden het handelsmerk van Duitsland moeten zijn. Te weinig investeren is een recept voor verder verlies van marktaandeel.

Dus wat kan Duitsland doen? Het land heeft een enorm potentieel, maar twee Duitse woorden staan in de weg: ‘Schuldenbremse’ en ‘die Schwarze Null’. Maynard Keynes zou bij beide maatregelen afwijzen.

Als de economie sputtert, moet de overheid een handje helpen. Het is een moeilijk verhaal, maar het uitgeven van extra schulden bij het investeren in verhoogde productiviteit en het stimuleren van toekomstige groei is voor de meeste economen heel logisch. Kan Duitsland dit idee onder ogen zien? Waarschijnlijk niet dit jaar, misschien na de verkiezingen van 2025.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *