Speculanten blijven op grote schaal long in het goud

De prijzen van goud en zilver stonden maandag tijdens de Amerikaanse handel licht in de min, tijdens een relatief rustige nieuwsluwe dag waarin handelaren wachten op nieuwe fundamentele gegevens om de prijsbewegingen te sturen.

Een hogere Amerikaanse dollarindex en lagere olieprijzen zijn externe factoren die maandag een neerwaartse druk uitoefenen op de edelmetalenmarkten. De decemberprijs voor goud daalde met $5,40 tot $2.670,90, en zilver daalde met $0,32 tot $31,435.

De economische cijfers uit China over september, die maandag en in het weekend werden vrijgegeven, waren opnieuw teleurstellend. De handelsgegevens vielen zwakker uit dan verwacht. De consumenteninflatie vertraagde en de deflatie onder fabrikanten hield aan.

De consumentenprijsindex voor september steeg met 0,4% op jaarbasis, terwijl de producentenprijsindex jaarlijks met 2,8% daalde. De Chinese export steeg in september met 2,4% en de import met 0,3%—beide onder de marktverwachtingen. De Chinese minister van Financiën gaf zaterdag commentaar op de stimuleringsplannen voor de op één na grootste economie ter wereld, maar de markt was teleurgesteld door het gebrek aan details.

Het laatste CFTC Commitments of Traders-rapport van vrijdag liet zien dat goudspeculanten hun netto-longposities in futures opnieuw verlaagden vanaf een 54-maanden hoogtepunt dat eind september werd bereikt.

Ondanks deze daling blijven de netto-speculatieve longposities op een hoog niveau. “Omgekeerd zijn de totale ETF/ETC-stromen de afgelopen week negatief geworden, waarbij de netto-instroom naar Amerikaanse fondsen werd overtroffen door uitstroom elders, waarschijnlijk veroorzaakt door beleggers die winst nemen op goudwinsten in lokale valuta,” aldus Frank Watson van Kinesis Money.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *