Evolutie zilverprijs hangt nauw samen met evolutie koperprijs

De vraag hoe edelmetalen zoals zilver zullen presteren tijdens een recessie wordt steeds relevanter in een tijd van stijgende schuldenniveaus en in waarde dalende fiatvaluta’s. Volgens een bekende zilveranalist is de beste voorspeller van hoe zilver zal presteren tijdens een recessie het gedrag van zijn basismetaal-tegenhanger: koper.

“Eens was zilver muntgeld, nu is het een industrieel onderdeel van het productieproces in veel sectoren,,” schreef Rhona O’Connell, hoofd van de marktanalyse voor de EMEA- en Aziatische regio’s bij StoneX Financial.

Ze benadrukte dat de relatie tussen zilver en goud honderden jaren teruggaat, toen beide metalen als valuta werden gebruikt. In de 16e en 17e eeuw was zilver de belangrijkste munt in Groot-Brittannië, Europa en verder naar het oosten, terwijl goud vaker werd gebruikt voor transacties binnen landen.

O’Connell merkte op dat hoewel zilver vanwege zijn aantrekkelijkheid en gebruik in sieraden nog steeds als edelmetaal wordt gezien, de rol van zilver als monetair metaal door de jaren heen afnam. Dit kwam onder meer doordat zilveren munten sneller sleten en gemanipuleerd konden worden. Ook werden goudmunten tegen het einde van de 17e eeuw steeds vaker ingevoerd, wat leidde tot de dominantie van goud in het monetaire systeem.

Tegenwoordig wordt zilver echter voornamelijk gebruikt voor industriële doeleinden. O’Connell benadrukte dat zilver gemiddeld voor 71% wordt gebruikt in de industrie, wat een groot deel van de vraag vertegenwoordigt vóór investeringen. Hoewel algemeen wordt aangenomen dat zilver in een tekort verkeert, waarschuwde O’Connell dat het begrip “tekort” nauwkeuriger moet worden gedefinieerd.

Ze verwees naar cijfers van Metals Focus die aantonen dat de markt inderdaad een tekort vertoont, vooral wanneer beleggingen via over-the-counter (OTC) worden meegeteld.

Het gedrag van zilver hangt dus nauw samen met zijn industrieel gebruik en marktactiviteit, waarbij de rol als edelmetaal steeds meer naar de achtergrond verschuift.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *