Zilver bereikt nieuwe piekprijs sinds 2012

Goud en zilver bleven maandag stijgen, aangezien beleggers massaal in edelmetalen investeerden. De goudfutures bereikten nieuwe records en stegen met maar liefst 0,8% tot bijna $2.750 per ounce, om vervolgens wat stoom af te laten. Zilverfutures stegen meer dan 3% en bereikten kortstondig $34 per ounce, het hoogste niveau in 12 jaar.

De twee edelmetalen presteren beter dan de bredere markten, waarbij goud tot nu toe dit jaar met 26% is gestegen en zilver 35% heeft gewonnen. Dit in vergelijking met een stijging van 19% voor de S&P 500 sinds het begin van 2024.

Centrale banken, die in het eerste kwartaal van 2024 een recordhoeveelheid goud hebben gekocht, zijn een van de belangrijkste drijfveren van de stijging van edelmetalen dit jaar. Volgens analisten van BofA heeft goud de euro ingehaald en is het, na de Amerikaanse dollar, de grootste reserve-activa ter wereld geworden.

Beleggers hebben ook hun toevlucht gezocht tot fysiek ondersteunde goud-ETF’s, waarbij de instroom drie maanden op rij is gestegen, aldus de World Gold Council.

Phil Streible, hoofdmarktenstrateeg bij Blue Line Futures, verklaarde dat de dalende inflatieverwachtingen en de rotatie naar activa die beter presteren bij een mildere Fed een belangrijke rol spelen in de opmars van goud. Streible voorspelt dat goud eind 2024 $2.850 kan bereiken.

Zilver steeg eveneens aanzienlijk, vooral na een stijging van meer dan 6% op vrijdag. JPMorgan-analisten meldden dat sentiment op de recente London Bullion Market Association-conferentie voorspelde dat de zilverprijs volgend jaar gemiddeld $45 per ounce kan bereiken.

De vraag naar zilver wordt gedreven door diverse industriële toepassingen, waaronder elektronica, brandstofcellen en zonnepanelen. Echter, onzekerheid kan ontstaan als voormalig president Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou winnen, aldus de analisten.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *