China drukt een steeds grotere stempel op de goudmarkt (en is minstens deels verantwoordelijk voor de recente prijsstijging)

China heeft dit jaar een ongekende rol gespeeld in de stijging van goudprijzen naar recordhoogtes, en ondanks dat de markt in de tweede helft van het jaar wat afgekoeld is, mogen investeerders de invloed van China op edelmetalen niet onderschatten.

Volgens een paneldiscussie tijdens de London Bullion Market Association’s 2024 Precious Metals Conference zal de invloed van China op de goudmarkt alleen maar groter worden naarmate de economie zich verder ontwikkelt. Dr. Zenghui, vice-president van de Shanghai Gold Exchange (SGE), verklaarde dat de groei van de Chinese economie en de toenemende groep consumenten een solide basis vormen voor de goudmarkt in China. Hij benadrukte dat de vraag naar goud in China steeds meer evolueert van consumptie naar een belangrijk investeringsmiddel.

Zenghui gaf ook aan dat de SGE het lidmaatschapsproces vereenvoudigt, waardoor het voor internationale bedrijven makkelijker wordt om deel te nemen aan de Chinese goudmarkt. Hij benadrukte dat dit een opwindende kans is en nodigde wereldwijde instellingen uit om zich bij de markt aan te sluiten.

Volgens Zheng Feng, algemeen directeur van China Platinum Company, bevinden Chinese spelers zich op een belangrijk kruispunt, waarbij ze meer als handelaren optreden in plaats van netto-kopers. Hij merkte op dat veel Chinese consumenten hun goud zijn gaan verkopen nu de prijzen naar recordhoogtes zijn gestegen, maar hij verwacht dat ze zullen terugkeren naar de markt wanneer goud weer betaalbaarder wordt.

John Levin van TD Securities benadrukte de enorme omvang van de Chinese edelmetalenmarkt, die volgens hem een grote wereldwijde invloed heeft. Levin verklaarde dat de koopkracht van Chinese consumenten in de eerste helft van het jaar een belangrijke factor was in de stijging van de goudprijzen.

Hoewel er enkele kortetermijnuitdagingen zijn, zoals nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Chinese centrale bank die investeerders mogelijk richting aandelenmarkten kunnen duwen, verwachten de panelleden dat de vraag naar goud in China stabiel zal blijven en dat eventuele zwakke punten slechts tijdelijke correcties zullen zijn.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *