Kamala Harris of Donald Trump: de goudmarkt heeft geen echte voorkeur

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een regering onder president Harris zou de huidige politieke koers voortzetten en versterken. We zouden een voortdurende stroom van ongunstige regelgeving, uitgaven en belastingen zien. Voeg daarbij slechte kapitaalallocatie en misplaatste prikkels, en we hebben een recept voor stagflatie en roekeloos monetair beleid.

Een vaak over het hoofd geziene drijfveer voor goud is het Amerikaanse buitenlandse beleid.

Onder president Biden en vicepresident Harris is de wereldwijde stabiliteit verslechterd. Landen vormen zich in twee duidelijk onderscheiden blokken, vergelijkbaar met de situatie vóór de Tweede Wereldoorlog. De militaire spanningen zijn in decennia niet zo hoog geweest.

Biden en Harris hebben ook de militarisering van de dollar aanzienlijk versneld. Sancties en financiële oorlogvoering zijn de facto instrumenten geworden om Amerikaanse belangen (zowel reële als vermeende) te beschermen.

De verschuiving weg van dollaractiva is direct verbonden met de inbeslagname van Russische activa door de regering-Biden na de inval van Poetin in Oekraïne in 2022.

Elke wereldleider vraagt zich nu af hoe veilig hun eigen activa zijn voor de lange arm van Uncle Sam. Als de Russische centrale banktegoeden kunnen worden bevroren of zelfs geconfisqueerd, dan geldt dat ook voor die van hen.

Rusland maakt optimaal gebruik van deze situatie. Het land leidt de BRICS-inspanningen om internationale handel te dedollariseren, en er wordt vooruitgang geboekt. We hebben Rusland in een hoek gedreven en geen andere keuze gegeven. De sancties hebben de Russische economie bovendien minder zwaar getroffen dan het Westen had gehoopt.

Deze militarisering van de dollar drijft direct de bullmarkt in goud.

Centrale banken verplaatsen steeds vaker hun reserves van Amerikaanse staatsobligaties naar goud. Dit kortzichtige buitenlandse beleid brengt de status van de dollar als reservemunt in acuut gevaar.

Ondertussen heeft Donald Trump aangegeven het gebruik van sancties te willen minimaliseren en de militarisering van de dollar te willen beëindigen.

Tijdens een recente bijeenkomst in het Economic Club in New York verklaarde Trump dat hij sancties slechts beperkt inzette tijdens zijn presidentschap, omdat een te intensief gebruik ervan “je dollar vernietigt en alles waar die voor staat”.

Voormalig president Trump gaf ook aan dat het verliezen van de dollar als wereldreservemunt “het equivalent zou zijn van het verliezen van een oorlog” en ons zou kunnen “veranderen in een derdewereldland.” Hij begrijpt wat er op het spel staat.

President Biden en vicepresident Harris lijken zich totaal niet bewust van dit probleem. Ze spelen een gevaarlijk spel en lijken onwetend over de gevolgen van hun daden. Het land stevent af op een ramp.

President Trump is de enige kandidaat die de erosie van de dollar ten minste kan vertragen en de financiële impact op Amerikanen kan minimaliseren.

De trend van dedollarisering zal niet verdwijnen, maar beslissingen van de Amerikaanse president de komende vier jaar zullen grotendeels het lot van de dollar bepalen. We zijn op een kritiek financieel kruispunt beland.

De vooruitzichten voor goud blijven positief, ongeacht wie wint. Zelfs als een regering onder Harris op korte termijn beter zou zijn voor goud, zal goud het goed blijven doen, ongeacht wie de verkiezing wint.

De schulden en tekorten wereldwijd zijn simpelweg te groot geworden. Een harde landing is onvermijdelijk, maar effectief crisisbeheer zal cruciaal zijn om de levensstandaard van Amerikanen te behouden.

Een verstandige president zou de trend van dedollarisering vertragen met gezond verstand en beleid. Ze zouden stoppen met het gebruik van de dollar als een ruw instrument om doelen in het buitenland te bereiken. Ze zouden de wereldwijde militaire spanningen verminderen en afzien van ons gevaarlijke traject. Op dit moment blijft het Biden/Harris-team escaleren zonder einde in zicht. Een nucleaire oorlog, iemand?

Dit zou op zijn minst de urgentie van de wereldwijde vlucht uit de dollar verminderen.

Onder president Harris kan de situatie echter gemakkelijk uit de hand lopen. Ja, goud zou ook dan waarschijnlijk omhoogschieten.

Een bullmarkt gedreven door conflict, ongecontroleerde inflatie en snelle dedollarisering.

Maar dat is niet het soort bullmarkt dat we willen zien.

De nadelen van een dergelijk scenario wegen veel zwaarder dan het voordeel van een snellere goudstijging. Een voorspelling van stagflatie met een grote kans op een crash van de dollar is niet iets om naar uit te kijken.

Dus, om de vraag van de lezer te beantwoorden: Kamala Harris zou vrijwel zeker meer positief zijn voor goud. Maar dat zou in alle andere opzichten negatief zijn voor de Verenigde Staten. Een slechte afweging.

Bedenk dat goud er niet is om ons rijk te maken. Het is bedoeld om ons vermogen te behouden in tijden van chaos. En goud zal die rol blijven spelen, ongeacht wie de verkiezing wint.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *