Welke factoren ondersteunen momenteel de stijging van de goudprijs?

De meest bepalende factoren om te begrijpen of de goudprijs zou moeten stijgen of dalen, zijn volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild zowel de USD als de vooruitzichten voor de reële rente in de VS. Wat betreft het laatste is de link duidelijk. Aangezien goud geen dividend of coupon uitkeert, heeft het een opportuniteitskost ten opzichte van obligaties.

Als de reële rente 5% is of juist nul, maakt dat een aanzienlijk verschil of je goud bezit of niet. Wat de dollar betreft, goud wordt in dollars geprijsd en heeft traditioneel gediend als een natuurlijke hedge wanneer de Amerikaanse munt daalt. Maar wanneer de dollar stijgt, is het minder logisch om goud te bezitten.

In de afgelopen vier jaar, meer of minder, waren beide factoren niet gunstig voor goud. Over het algemeen zijn de reële rentes gestegen en ook de Dollar Index is toegenomen, wat normaal gesproken de goudprijs zou hebben gedrukt. Maar dat was niet het geval. De centrale banken hebben hierin een rol gespeeld. Sinds 2020 kopen sommige centrale banken enorme hoeveelheden goud, alsof er geen morgen meer is. De top vijf zijn Turkije, China, Rusland, India en Kazachstan. Sommigen deden dit om hun valutareserves te versterken en te diversifiëren, anderen om zeer specifieke redenen. Rusland wendde zich tot goud nadat zijn buitenlandse rekeningen werden bevroren sinds de oorlog in Oekraïne. China, mogelijk ook uit angst voor een vergelijkbare reactie van het Westen als die tegen Rusland, zette vooral sinds eind 2022 zwaar in op goud. Sindsdien heeft China zijn goudreserves met gemakkelijk 60% vergroot. En natuurlijk spreken we hier niet over kleine volumes.

Vandaag de dag zijn zowel de Chinese centrale bank als Chinese particuliere beleggers min of meer gestopt met kopen. Net op het moment dat de economische situatie is veranderd en in plaats van de rente te verhogen, de Fed nu dicht bij een renteverlaging staat. De reële rente is de afgelopen maanden gedaald en als gevolg daarvan is de dollar verzwakt. Het economische klimaat is dus gunstiger geworden voor goud. Of de goudprijs vanaf hier zal stijgen, is natuurlijk altijd afhankelijk van vraag en aanbod. Wat de vraag betreft, zouden Indiase particulieren, historisch gezien belangrijke kopers van sieraden, kunnen afzien van aankopen bij de huidige prijzen.

Misschien moeten goudliefhebbers zich richten op goudmijnbedrijven? Neem bijvoorbeeld Newmont Mining of Barrick Gold, want deze behoren tot de grootste goudproducenten ter wereld. Hun huidige aandelenkoers, vergeleken met waar ze de afgelopen 5 jaar waren, is niet meegegroeid met de stijging van de goudprijs. Misschien zijn daar goede redenen voor, aldus nog Vranken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *