Wat zou deze haussemarkt in goud kunnen stoppen?

De goudmarkt heeft een aanzienlijke prijsstijging gezien, met een winst van 21% in 2024 en 32% in het afgelopen jaar. Deze sterke prestatie heeft goud gepositioneerd als een van de weinige belangrijke activaklassen die nieuwe recordhoogtes bereikt. Terwijl andere grondstoffen, waaronder edelmetalen zoals zilver en platina, moeite hebben gehad, heeft palladium aanzienlijke dalingen gekend.

In tegenstelling tot eerdere stierenmarkten in goud, vindt deze rally plaats onder unieke omstandigheden, wat de vraag oproept welke factoren de opwaartse trend mogelijk zouden kunnen stoppen.

Om te begrijpen wat deze stierenmarkt zou kunnen verstoren, is het belangrijk eerst de factoren te begrijpen die de goudprijzen opdrijven. Analisten van Gavekal Research hebben verschillende belangrijke factoren geïdentificeerd die deze markt onderscheiden van eerdere.

Een van de belangrijkste drijfveren is geopolitieke spanning. Het bevriezen van de buitenlandse valutareserves van Rusland in 2022 heeft westerse obligaties minder aantrekkelijk gemaakt voor niet-democratische landen. Hierdoor is goud een aantrekkelijker alternatief geworden voor centrale banken.

Daarnaast is er het probleem van de torenhoge begrotingstekorten in grote economieën zoals de VS, het VK en Frankrijk. De pandemie verergerde deze fiscale tekorten, en ze blijven hardnekkig hoog.

De huidige politieke situatie in de VS draagt ook bij aan de stijging van goud. De lopende verkiezingscyclus wekt angst op bij beleggers, aangezien beide grote politieke partijen voorstellen doen die de economie verder zouden kunnen destabiliseren.

Ondertussen blijft de vraag uit opkomende markten een cruciale rol spelen in het ondersteunen van de goudprijzen. De fysieke vraag naar goud wordt grotendeels gedreven door landen zoals China, India, Saoedi-Arabië en Rusland, die opmerkelijke veerkracht hebben getoond ondanks wereldwijde marktvolatiliteit.

Potentiële risico’s voor de goudstierenmarkt

Ondanks de sterke basis die de huidige goudrally ondersteunt, zijn er verschillende factoren die deze trend mogelijk zouden kunnen stoppen of omkeren.

Een mogelijk risico is een afname van de economische dynamiek in opkomende markten. Een scherpe daling van de handel of groei in deze regio’s zou de vraag naar goud kunnen verzwakken.

Een andere potentiële verstoring voor de goudmarkt zou de ontdekking van nieuwe, grootschalige goudafzettingen kunnen zijn. Toegenomen aanbod uit dergelijke ontdekkingen zou de prijzen kunnen verlagen.

Een ineenstorting van de energieprijzen zou ook invloed kunnen hebben op de goudmarkt. Lagere energiekosten zouden de operationele kosten van goudmijnbouw verlagen, wat de productie zou kunnen verhogen en de prijzen zou kunnen drukken.

Het monetaire beleid van de Federal Reserve speelt een cruciale rol bij het beïnvloeden van de goudprijzen. Een meer havikachtige houding, zoals het uitstellen van renteverlagingen, zou de Amerikaanse dollar kunnen versterken en goud kunnen verzwakken. Een dovish benadering, zoals het voortzetten van de huidige rentetarieven, kan de goudprijzen echter ondersteunen.

Andere factoren die de goudmarkt kunnen beïnvloeden, zijn onder meer een verschuiving naar andere edelmetalen. Met de prestatiekloof tussen goud en metalen zoals platina, zouden beleggers en juweliers de vraag van goud naar deze ondergewaardeerde alternatieven kunnen verschuiven.

Tot slot zouden hoge goudprijzen particuliere beleggers kunnen aanmoedigen om hun goudbezittingen te liquideren. In landen zoals India, waar privé-goudbezittingen aanzienlijk zijn, zou dit het aanbod kunnen vergroten en de prijzen onder druk kunnen zetten.

 


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *