Goud lijkt nog niet oververkocht nadat goudprijs de week boven $2.500 afsloot

De stijging van goud naar $2.500 per ounce zou het begin kunnen zijn van een grotere beweging, aangezien analisten solide opwaarts potentieel zien nu de Federal Reserve zich voorbereidt om volgende maand de rentetarieven te verlagen.

Analisten merken op dat de markt op vrijdag het duidelijkste signaal kreeg tijdens de toespraak van Powell op het Jackson Hole Central Bank Symposium. “Het is tijd om het beleid aan te passen,” zei Powell. “De richting is duidelijk, en de timing en het tempo van renteverlagingen zullen afhangen van binnenkomende gegevens, het evoluerende vooruitzicht en het evenwicht van risico’s.”

De stijging van goud boven $2.500 markeert de vijfde keer dit jaar dat goud recordhoogtes bereikt, en hoewel de prijzen hoog zijn, hebben analisten gezegd dat het niet overbought lijkt. December goudfutures werden voor het laatst verhandeld tegen $2.547 per ounce, ongeveer onveranderd ten opzichte van vorige week.

“Ik denk niet dat we het volledige potentieel van goud al hebben gezien,” zei Eric Strand, oprichter van AuAg Funds, in een interview met Kitco News. “Goud staat misschien op $2.500, maar de Federal Reserve begint pas net met haar cyclus van renteverlagingen.”

Strand voegde eraan toe dat westerse beleggers pas net beginnen interesse te tonen in goud, met de verwachting dat renteverlagingen de opportuniteitskosten van het aanhouden van het edelmetaal zullen verlagen.

Volgens de gegevens van SPDR Gold Shares, ’s werelds grootste goud-gesteunde exchange-traded fund, zijn er deze maand tot nu toe instromen van 12,38 ton gezien; echter, de holdings zijn dit jaar nog steeds met meer dan 21 ton gedaald.

Hoewel Strand optimistisch is over goud, voegde hij eraan toe dat verhoogde speculatieve posities op korte termijn voor enige volatiliteit zouden kunnen zorgen.

Adam Button, hoofd valutastrategie bij Forexlive.com, zei dat met dalende rentetarieven, de goudprijzen zullen blijven ondersteunen naarmate de Amerikaanse dollar verzwakt.

“Dit lijkt niet op een markt die aan het toppen is,” zei hij.

Hoewel Powell suggereerde dat de centrale bank methodisch te werk zal gaan in de naderende versoepelingscyclus, merkte Button op dat verwachtingen gemakkelijk kunnen verschuiven.

Terwijl markten zich hebben gefocust op Powell’s opmerkingen over het aanpassen van het monetaire beleid, zei Button dat hij aandacht besteedt aan een veel krachtiger statement.

Powell zei ook: “We zullen alles doen wat we kunnen om een sterke arbeidsmarkt te ondersteunen…”

“Voor mij is dat de duidelijkste indicatie dat er een Fed-put in het spel is,” zei Button. “Wanneer we een reeks zwakke arbeidsmarktgegevens krijgen, zal de Fed klaar staan om agressief te verlagen. Het zal nu nog niet gebeuren, maar de richting voor rentetarieven, en daarmee de Amerikaanse dollar, is neerwaarts.”

Phillip Streible, Chief Market Strategist bij Blue Line Futures, zei dat hij de goudprijzen kan zien stijgen naar $2.600 per ounce voordat de markten meer consistente verkoopdruk en winstneming zien.

Hij merkte op dat hoewel de markten misschien iets te agressief zijn in hun renteverlaging verwachtingen, het enige tijd zal duren voordat die percepties veranderen.

Naast een mogelijke renteverlaging van 50 basispunten in september, zien markten de rentetarieven met meer dan 100 basispunten dalen tegen het einde van het jaar.

“Honderd basispunten aan versoepeling is een beetje te veel, maar ik denk dat er meer solide gegevens nodig zijn om deze verwachtingen te veranderen,” zei hij. “Ik denk dat goud nog wat meer tijd heeft voordat het momentum verandert.”

Kijkend naar de economische gegevens van volgende week, zullen de markten zich richten op inflatiegegevens, met de Personal Consumption Expenditures (PCE) Index van juli als hoogtepunt. De markten zullen ook belangrijke productiegegevens ontvangen en de tweede lezing van het BBP van het tweede kwartaal.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *