Goudprijs stijgt naar nieuwe recordniveaus na renteverlaging Fed (maar staat daarna bloot aan winstnemingen)

De goudmarkt bereikte woensdagavond nieuwe recordhoogtes nadat de Federal Reserve de rente verlaagde met 50 basispunten. De centrale bank gaf tevens aan aangeeft dat dit het begin is van een bredere versoepelingscyclus.

Voorafgaand aan de langverwachte beslissing hadden de markten al gerekend op de meer agressieve stap van 50 basispunten. De Fed funds rate ligt nu in een bereik van 4,75% tot 5,00%.

“In het licht van de vooruitgang op het gebied van inflatie en het evenwicht van risico’s, heeft het Comité besloten het doelbereik voor de federal funds rate met 1/2 procentpunt te verlagen naar 4,75% tot 5%. Bij het overwegen van aanvullende aanpassingen aan het doelbereik voor de federal funds rate zal het Comité de binnenkomende gegevens, de zich ontwikkelende vooruitzichten en het risico-evenwicht zorgvuldig beoordelen,” aldus de Federal Reserve in haar verklaring over het monetaire beleid.

Naast de stap van de Federal Reserve merkten veel economen op dat haar monetair beleid breder is dan een enkele aanpassing. De bijgewerkte economische prognoses, ook wel bekend als de dot plots, geven aan dat de centrale bank verwacht dat de rente tegen het einde van het jaar zal dalen naar 4,40%, een daling ten opzichte van de schatting van 5,1% in juni.

“De nieuwe dot plot impliceert een renteverlaging van 25 basispunten in zowel de vergaderingen van november als december. Ik verwacht echter dat Powell zal benadrukken dat hij bereid is agressiever op te treden als de werkgelegenheid of de vooruitzichten verslechteren,” zei Adam Button, hoofd valuta-strategie bij Forexlive.com.

De rente zal naar verwachting in 2025 verder dalen, met een geschatte daling tot 3,4%. De langetermijnrente zal naar verwachting dalen tot 2,9%.

De goudfutures voor december stegen woensdag tot een piek op $2.614,30 per ounce, alvorens winstnemingen de goudprijs terugduwden tot $2.580.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *