Recordjacht goud is nog niet achter de rug

De goud bleef donderdag in de buurt van recordhoogtes, gesteund door de forse renteverlaging van de Fed en een verzwakkende dollar. Analisten verwachten dat het edelmetaal nog verder in prijs zal stijgen.

Goudfutures stegen donderdag tot ruim boven $2.600 nadat ze in de vorige sessie nieuwe records hadden bereikt, direct na de aankondiging van de Federal Reserve van een renteverlaging met 50 basispunten.

De Amerikaanse dollar (DX-Y.NYB), gemeten ten opzichte van een mandje valuta’s, stond donderdag boven de 100. De index bevindt zich sinds juni in een algehele neerwaartse trend.

“Door de rente meer dan verwacht te verlagen, opent de Fed indirect de deur naar een grotere geldhoeveelheid, waardoor het risico op een tweede inflatiegolf en een verdere verzwakking van de dollar toeneemt,” zei Alex Ebkarian, COO en medeoprichter van edelmetalenhandelaar Allegiance Gold.

Het edelmetaal, dat in dollars geprijsd is, wordt voor buitenlandse kopers betaalbaarder naarmate de munt verzwakt. Lagere rente maakt goud ook aantrekkelijk voor investeerders, omdat het geen jaarlijks rendement oplevert.

De Goldman Sachs-analisten pleitten onlangs voor hogere goudprijzen, aangezien kapitaal doorgaans in goud-gedekte exchange-traded funds (ETF’s) stroomt wanneer de Fed de rente verlaagt.

De analisten schreven: “We verwachten een geleidelijke toename van de ETF-posities — en dus hogere goudprijzen — door de versoepelingscyclus van de Fed.”

Het bedrijf voorspelt een prijstarget van $2.700 tegen begin 2025, aangezien Westers kapitaal in ETF’s stroomt, centrale banken het edelmetaal blijven hamsteren, en investeerders zoeken naar een bescherming tegen geopolitieke conflicten en recessierisico’s.

Historisch gezien zijn renteverlagingen van de Fed gevolgd door een scherpe stijging van de goudprijzen, zoals tijdens de financiële crisis van 2008 en de pandemie van 2020.

Goud is dit jaar tot nu toe ongeveer 25% gestegen, terwijl centrale banken het edelmetaal op recordniveau hebben ingekocht.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *