Verwachting van lagere rentevoeten in de VS blijft goudprijs opstuwen

De goudfutures bereikten maandag opnieuw een recordhoogte en sloten slechts $0,20 onder $2.660. De beleggers blijven reageren op de recente beslissing van de Federal Reserve om te beginnen met de normalisatie van de rentevoeten. Het decembercontract op goud sloot op $2.653,40, wat een stijging van $6,30 (0,24%) betekent, ondanks de matige versterking van de dollar.

De (on)verwachte renteverlaging van 50 basispunten door de Fed heeft verwachtingen gewekt van verdere verlagingen in de komende maanden. Marktdeelnemers volgen de stappen van de centrale bank nauwlettend, waarbij de FedWatch-tool van CME wijst op een bijna gelijke kans op nog eens 50 basispunten verlaging of een bescheidener verlaging van 25 basispunten tijdens de FOMC-vergadering in november.

De verwachting van extra renteverlagingen is aanzienlijk toegenomen, waarbij de kans op een verlaging van 50 basispunten in november is gestegen van 13,1% een maand geleden naar momenteel 54,8%. Functionarissen van de Federal Reserve hebben gesuggereerd dat de rente tegen het einde van het jaar in totaal met 1% tot 1,25% kan dalen, wat duidt op een verschuiving in het monetaire beleid.

Traders prijzen verschillende scenario’s in voor de Fed funds rate tegen december, met de hoogste waarschijnlijkheid (50,2%) die wijst op een bereik tussen 4% en 4,25%. Dit betekent een aanzienlijke verandering ten opzichte van de agressieve renteverhogingen die sinds maart 2022 zijn doorgevoerd om inflatie te bestrijden.

Het aankomende Personal Consumption Expenditures (PCE)-rapport, dat vrijdag wordt verwacht, wordt zowel door Fed-functionarissen als marktdeelnemers met spanning afgewacht. Volgens economen die zijn ondervraagd door Dow Jones en de Wall Street Journal zou de jaarlijkse inflatie in augustus zijn gedaald tot 2,2%, ten opzichte van 2,5% in juli. Als dit klopt, zou dit de aanzienlijke vertraging van de inflatie sinds het 40-jarig hoogtepunt in juni 2022 benadrukken en het vertrouwen versterken in het vermogen van de Fed om haar inflatiedoelstelling van 2% te bereiken.

Een gunstig PCE-rapport zou waarschijnlijk de beslissing van de Fed versterken om zich te richten op de afkoelende arbeidsmarkt, het tweede onderdeel van haar dubbele mandaat. Door de rente te verlagen, wil de centrale bank economische groei stimuleren en verdere baanverliezen voorkomen, wat in contrast staat met haar eerdere focus op inflatiebeheersing door middel van hogere leenkosten.

De verschuiving in de strategie van de Fed vertegenwoordigt een poging om een “soft landing” voor de economie te bewerkstelligen, waarbij inflatiebeheersing en werkgelegenheidsstabiliteit in balans worden gebracht. Deze delicate balans komt na een agressieve cyclus van renteverhogingen waarbij de benchmarkrente in slechts 18 maanden tijd is gestegen van bijna nul naar meer dan 5%.

Terwijl de Fed deze overgang doormaakt, blijft de aantrekkingskracht van goud als veilige haven en inflatiehedge groeien. De recordbrekende prestaties van het edelmetaal weerspiegelen het vertrouwen van beleggers in het vermogen van goud om rijkdom te behouden te midden van veranderende monetaire beleidsmaatregelen en economische onzekerheden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *