Kansen op verdere correctie in goudprijs blijven aanwezig

De kans op een neerwaartse correctie in de goudprijs namen de afgelopen dagen toe. Maar er blijven enkele belangrijke ondersteunende factoren aanwezig, aldus Fawad Razaqzada, marktanalist bij StoneX Group. Met dinsdag inderdaad een terugval richting $2.640.

Volgens Razaqzada zijn er geen duidelijke katalysatoren te zien voor een daling van de dollar. De Dollar Index had onlangs een van de sterkste weken in maanden, en de komende inflatiecijfers zullen naar verwachting weinig invloed hebben op de verwachtingen van renteverlagingen. Hij wijst erop dat goud op verschillende tijdsframes overgekocht blijft, wat suggereert dat een correctie hard nodig is. Toch bieden geopolitieke spanningen nog steeds steun aan de goudprijs, ondanks deze neerwaartse druk.

Het sterke banenrapport van de VS van afgelopen vrijdag zorgde ervoor dat de goudprijs aanvankelijk daalde, maar kopers die inspeelden op de dip kwamen snel terug. Tegen het weekend haalden zij hun winst binnen, wat leidde tot een neutrale slotstand op vrijdag. Dit patroon herhaalde zich de voorgaande dagen en zorgde ervoor dat de drie weken durende winst van goud tot stilstand kwam.

Het banenrapport overtrof de verwachtingen ruimschoots, met een banengroei van 254.000 en een opwaartse herziening van de cijfers van de vorige maand. Dit werpt een complexiteit op voor de Federal Reserve, aangezien de arbeidsmarkt sterk blijft, wat de verwachting van agressieve renteverlagingen verder afremt. Razaqzada verwacht geen verdere grote renteverlagingen dit jaar, vooral omdat Fed-voorzitter Powell al had aangegeven dat een verlaging van 50 basispunten niet waarschijnlijk is.

De sterke dollar na het banenrapport bracht goud aanvankelijk in een dalende beweging, maar het edele metaal herstelde zich samen met de aandelenmarkten. Zilver vertoonde ook een grote beweging, maar daalde tegen het einde van de handelsdag zonder duidelijke reden;

Razaqzada merkt op dat de Fed nu in een lastige situatie zit, met stijgende olieprijzen door geopolitieke spanningen en grote stimuleringsmaatregelen vanuit China. De inflatie kan niet worden genegeerd, maar een te drastische remming kan de nog steeds aanwezige economische groei ontsporen. Daarom is een agressieve renteverlaging van 50 basispunten nu van tafel, zelfs als er wat afkoeling in het banenrapport van oktober te zien zal zijn.

Ten slotte beschrijft Razaqzada een interessant evenwicht van opwaartse en neerwaartse risico’s voor goud. Mocht de Fed voorzichtiger worden en minder drastische renteverlagingen doorvoeren, dan kan de goudprijs onder druk komen te staan. Tegelijkertijd zouden de aanhoudende geopolitieke risico’s de daling kunnen beperken en goud blijven ondersteunen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *