Centrale banken blijven goud kopen

Hoewel de vraag naar goud door centrale banken de afgelopen maanden wat is vertraagd in vergelijking met de recordaankopen in de eerste helft van het jaar, zal deze sector volgens een paneldiscussie op de London Bullion Market Association (LBMA) conferentie zijn interesse in het edelmetaal blijven behouden.

Tijdens de paneldiscussie op de LBMA Precious Metals Conference 2024 waren Enkhjin Atarbaatar, directeur-generaal van de Financiële Markten Afdeling van de Centrale Bank van Mongolië; Marek Sestak, plaatsvervangend uitvoerend directeur van de Risicobeheer Afdeling van de Tsjechische Nationale Bank; en Joaquín Tapia, directeur Internationale Reserves bij Banco de México, het erover eens dat de rol van goud als reserveactiva in wereldwijde buitenlandse reserves zal blijven groeien, hoewel elke centrale bank het edelmetaal anders bekijkt binnen hun portefeuilles.

De Tsjechische Nationale Bank is de meest agressieve koper van goud, en dat nu al gedurende 18 maanden, waarin ze sinds maart 32,8 ton goud hebben gekocht. De centrale bank bezit nu 44,8 ton goud, goed voor 2,4% van hun totale reserves. Sestak bevestigde dat de gouverneur van de bank, Ales Michl, het plan heeft om de officiële goudreserves van het land te verhogen naar 100 ton. Hij merkte ook op dat de bank mijnbouwaandelen bezit als onderdeel van haar aandelenportefeuille om blootstelling aan goud te vergroten zonder de officiële reserves te beïnvloeden.

De Centrale Bank van Mongolië is ook actief in de goudmarkt, hoewel het land als goudproducent een deel van de binnenlandse productie verkoopt. Volgens gegevens van de World Gold Council bezit Mongolië 4,9 ton goud, wat 8,7% van hun officiële reserves vertegenwoordigt. Dit jaar heeft de centrale bank haar officiële reserves met 2,4 ton verhoogd en 3,5 ton verkocht.

Atarbaatar benadrukte dat goud een belangrijke diversificatiefactor is in de portefeuille van Mongolië en dat het gebruik van winsten uit het Sovereign Wealth Fund om meer goud te kopen een toekomstige mogelijkheid is.

Banco de México kocht dit jaar 0,5 ton goud, maar de meeste van hun aankopen vonden al plaats in 2011. De centrale bank bezit momenteel 120,4 ton goud, goed voor 4,2% van hun officiële buitenlandse reserves. Tapia zei dat de bank goud waardeert als diversificatiemiddel vanwege de lage correlatie met andere activaklassen en valuta’s. Hij voegde eraan toe dat Mexico actief is op de goudmarkt door gebruik te maken van derivaten om hun bezit af te dekken.

Het panel besprak ook de toenemende aantrekkelijkheid van goud als wereldwijde valuta, omdat landen alternatieven zoeken voor de Amerikaanse dollar.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *