Indiërs blijven massaal goud kopen tijdens de periode van de feestdagen ondanks recordprijzen

Goudkopers in India trotseerden recordhoge prijzen en deden aankopen voor de festivals Dhanteras en Diwali die gisteren dinsdag begonnen, in de hoop dat de goudprijs blijft stijgen en goede rendementen zal opleveren te midden van een afkoelende aandelenmarkt, zo vertelden handelaren aan Reuters.

De robuuste vraag in ’s werelds op een na grootste goudmarkt kan de wereldwijde prijzen verder ondersteunen, die vorige week recordhoogtes bereikten. Toenemende vraag naar goudimporten zou ook India’s handelsdeficit kunnen vergroten en druk op de roepie kunnen uitoefenen.

“Mensen kopen nog steeds volop goud, zelfs met de recordprijzen tijdens Dhanteras. Met goud dat betere rendementen oplevert dan de aandelenmarkt, is er een sterke vraag naar munten en goudstaven,” zei Saurabh Gadgil, voorzitter van PNG Jewellers.

Dinsdag vierden Indiërs Dhanteras, een dag die als gunstig wordt beschouwd om goud te kopen en een van de drukste dagen voor goudinkopen in India.

De lokale goudprijs steeg vorige week tot een recordhoogte van 78.919 roepies per 10 gram, wat een stijging van meer dan 31% betekent sinds Diwali vorig jaar. De NSE Nifty 50-index in India is ongeveer 7% gedaald vanaf het recordniveau op 27 september.

Investeerders streven ernaar hun portefeuilles te diversifiëren door goud en zilver toe te voegen of hun allocaties daarin te verhogen, aldus Gadgil.

“In waarde is de omzet tijdens Dhanteras dit jaar naar verwachting aanzienlijk hoger dan vorig jaar vanwege de hogere prijzen. In volume kan het iets lager of rond hetzelfde niveau liggen als vorig jaar,” zei Prithviraj Kothari, voorzitter van de India Bullion and Jewellers Association (IBJA).

Op dinsdag rekenden Indiase handelaren een premie van maximaal $1 per ounce boven de officiële binnenlandse prijzen – inclusief 6% invoerrechten en 3% verkoopbelasting, een stijging ten opzichte van de korting van $4 vorige week.

Lokale zilverfutures bereikten vorige week een recordhoogte van 100.081 roepies per kilogram.

“De vraag naar zilveren munten en staven was vandaag sterk, aangezien zilver de afgelopen maanden betere rendementen heeft opgeleverd dan goud,” zei Chirag Thakkar, CEO van Amrapali Group Gujarat, een toonaangevende zilverimporteur.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *