De goudprijs steeg in oktober voor de vierde maand op rij. De LBMA Gold Price AM in USD steeg met 4,9%, terwijl de Shanghai Gold Benchmark PM (SHAUPM) in RMB met 6,7% toenam, voornamelijk als gevolg van een zwakkere lokale munt.
In totaal verliet 107 ton goud de Shanghai Gold Exchange (SGE) in oktober, een maand-op-maand daling van 6%. Dit was te wijten aan tegenvallende verkoopresultaten tijdens de Golden Week begin oktober en grote voorraden die in september waren aangevuld. Ook op jaarbasis was er sprake van zwakte, met een daling van 11% ten opzichte van oktober vorig jaar en 21% onder het 10-jarig gemiddelde.
De vraag naar Chinese goud-ETF’s steeg fors, met een instroom van RMB 13 miljard (+US$1,8 miljard, +21 ton) in oktober, de grootste maandelijkse instroom ooit. Het totale beheerd vermogen (AUM) steeg naar RMB 69 miljard (US$10 miljard) en de totale holdings bereikten 112 ton, beide recordhoogtes.
De stijging van de goudprijs wakkerde ook de interesse in goudfutures aan bij de Shanghai Futures Exchange (SHFE), met een maand-op-maand toename van 32% in de gemiddelde dagelijkse handelsvolumes in oktober.
Met stabilisatie van de lokale goudprijs en seizoensinvloeden wordt verwacht dat de vraag naar fysiek goud in de komende maanden zal herstellen.
Hoogfrequente indicatoren zoals de Amerikaanse Purchasing Managers Index (PMI) voor diensten en productie lieten in oktober een aanzienlijke verbetering zien, wat wijst op een positief effect van recente stimuleringsmaatregelen. Daarnaast hebben veel commerciële banken de hypotheekrente verlaagd en zijn de repricing-cycli van rentes versoepeld, wat de groei van het besteedbaar inkomen van huishoudens kan ondersteunen.
Hoewel een verbeterde economische groei gunstig is voor de Chinese goudconsumptie, kan een opleving van de vastgoedmarkt concurrentie vormen voor investeringen in goudstaven en munten. Vastgoed blijft een belangrijke traditionele waardeopslag voor Chinese huishoudens.