Ook UBS is van mening dat goudrally nog niet voorbij is

Volgens UBS Group AG zal de goudprijs tegen eind volgend jaar stijgen tot $2.900 per ounce, wat aansluit bij eerdere voorspellingen van Goldman Sachs Group Inc. dat de rally verder zal doorgaan, mede door centrale banken die hun goudreserves uitbreiden.

Hoogtepunten uit de prognoses van UBS en Goldman:

*Korte termijn verwachtingen: UBS voorziet een consolidatiefase vanwege de sterke dollar en zorgen over mogelijk extra Amerikaanse fiscale stimuleringsmaatregelen die de rente kunnen verhogen. Toch verwacht de bank dat goud daarna weer zal stijgen.

*Lange termijn prognose: UBS voorspelt dat goud tegen eind 2026 zal stijgen naar $2.950 per ounce.

Belangrijke drijfveren:

*Strategische toewijzingen aan goud door investeerders.

*Aanhoudende aankopen door centrale banken in een context van macro-economische volatiliteit en geopolitieke spanningen.

*Goud als top-presterend activa in 2024

Goud heeft dit jaar een indrukwekkende stijging van 28% geboekt, met een handelsprijs van ongeveer $2.624 per ounce. Hoewel er na de Amerikaanse presidentsverkiezingen sprake was van een korte terugval vanwege een piek in de dollar, heeft de edelmetaalprijs dit jaar records gebroken.

Ondersteunende factoren in 2024:

*Accumulatie van goud door de centrale banken: Veel centrale banken blijven goud kopen voor diversificatie en om zich te beschermen tegen geopolitieke spanningen en sanctierisico’s. UBS merkt op dat goudreserves van veel centrale banken nog steeds relatief klein zijn als percentage van hun totale activa.

*Fed zet politiek van monetaire versoepeling verder. De beleidsomslag van de Federal Reserve richting lagere rentes heeft de vraag naar goud versterkt.

*Geopolitieke spanningen: De situatie in Europa en het Midden-Oosten draagt bij aan de vraag naar goud als veilige haven.

Goldman Sachs verwacht dat de goudprijs tegen eind 2025 zal stijgen tot $3.000 per ounce. Deze voorspelling is gebaseerd op:

*Hogere vraag vanuit centrale banken.

*Instroom in exchange-traded funds (ETF’s), mede gedreven door renteverlagingen van de Fed.

Zowel UBS als Goldman benadrukken dat de huidige economische onzekerheden en geopolitieke risico’s goud blijven ondersteunen als aantrekkelijke belegging.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *