Binck Bank rekent haar klanten strafrente aan.

Op 31/08/2020 informeerde Binck Bank ( effectenbank ) haar klanten dat ze vanaf 25.000 euro cash een bewaarrente zullen moeten betalen van 0,50% per jaar. Hoe een bank het toch mooi kan verwoorden, een bewaarrente, je moet er maar opkomen. Zonder argwaan zou je denken dat het om een gunst gaat. Niets is minder waar, de klant wordt gestraft. De reden die Binck Bank aanhaalt is vrij logisch. Alle tegoeden van de klanten worden geparkeerd bij de ECB en daar betaalt Binck Bank ook een bewaarrente. Deze kost wordt nu doorgerekend naar de klanten.
Binck Bank stelt een aantal alternatieven voor om te ontsnappen aan deze strafrente, eentje hiervan is de cash om te zetten in beleggingsfondsen…

Voorlopig kunnen de ( gewone ) banken nog geen strafrente aan hun klanten aanrekenen wegens wettelijk verboden. Maar wat niet is, kan komen. Het volstaat dat er een linkse regering in het zadel komt en de strafrente zal ongetwijfeld een realiteit worden voor grotere bedragen. De Belgische spaarder heeft ongeveer 280 miljard euro op spaarboekjes staan, vroeg of laat komen daar vodden van. In deze rubriek spreken we dan ook liever van het verliesboekje dan van het spaarboekje.