Een voorbeeld hoe \”fake news\” ontstaat, in de reguliere media

Op 04/10/2020 verscheen er in Netto ( katern van De Tijd ) een interview met Peter Devlies. Het interview kadert in een reeks van \”10 geldvragen aan een persoon\”. Devlies is de CEO van AXA-Bank België.
Wie vertrouwd is met de deze interviews kan er uit leren wat men beter wel of niet doet met z\’n spaargeld. Het valt op dat er niet persé een verband is tussen het hebben van een groot fortuin en een hoog diploma, maar dat laatste helpt wel. Om welstand te verwerven is er meer nodig dan een hoog diploma en gelukkig maar. Denken we maar aan Albert Frère die geen diploma hoger onderwijs had.

In het interview stelt Devlies \”De goudprijs gaat gewoon op en neer. Het is een zero sum game waarvan het nut me ontgaat\”. Et voila, fake news is geboren. Bovendien maakt De Tijd het makkelijk om uitgerekend deze zin te Tweeten. Het is manifest onjuist dat de prijs van goud enkel stijgt en daalt en dat over een langere termijn het resultaat daar van nul is. De laatste 15 jaar is de prijs van goud toegenomen met factor 5. Van het volledige interview wordt uitgerekend deze zin weerhouden om te tweeten. Dat is helemaal geen toeval. De reguliere media en de banken blijven strijden tegen het beleggen in fysiek goud. Waarom zouden centrale banken dan goud aanhouden als er op lange termijn geen winst te rapen valt? Op deze manier wordt de bevolking ontraden om te beleggen in goud en vooral bij de vertrouwde bankproducten te blijven. Doe aan vrij onderzoek en het zal u opvallen dat de reguliere media bijna steeds negatief of tendentieus bericht over beleggen in edelmetalen.
https://www.tijd.be/netto/dossiers/geldvragen/10-geldvragen-aan-peter-devlies/10255566.html