De nieuwe Grote Depressie.

Binnenkort, ergens rond de donkerste dagen tussen herfst en winter, verschijnt het nieuwste doemboek van James ( Jim ) Rickards.

‘Euh, wie dat?’

Wel, welkom bij Consul Fund voor een spoedcursus Rickards!

Glazen bol
Rickards is een Amerikaans advocaat en spreker, maar vooral wereldberoemd om zijn financieel-economische bestsellers ( hou je vast! ):

Currency Wars: The Making of the Next Global Crisis (2011)
– The Death of Money: The Coming Collapse of the International Monetary System (2014)
– The Big Drop: How To Grow Your Wealth During the Coming Collapse (2015)
– The New Case for Gold (2016)
– The Road to Ruin: The Global Elites\’ Secret Plan for the Next Financial Crisis (2016)
– Aftermath: Seven Secrets of Wealth Preservation in the Coming Chaos (2019)

De titels spreken voor zich en, yep, over de jaren heen kruipen zijn boeken ook nog eens richting hun grote gelijk.

Al was het maar om wat in zijn laatste, ‘Aftermath’ (2019!), op bladzijden 289-290 te lezen staat: “More likely is a financial crash associated with some other catastrophic event such as a power-grid collapse of natural disaster. (…) Other catalysts include pandemic, war, and an out-of the-blue failure of a major bank before the central bank ambulance can arrive at the scene.

“Pandemic” ?!? … you must be kidding …

En wat die “war” of “failure of a major bank” betreft … tja, wat verwacht jij zélf?


Over winnaars … en verliezers …
En nu kan je dus voorintekenen op Rickards’ jongste telg: The New Great Depression: Winners and Losers in a Post-Pandemic World.

De samenvattende promo op pakweg een amazon.com of bol.com spreekt boekdelen. Vrij vertaald lees je er dat velen langdurige werkloosheid wacht, dat faillissementen aan de orde van de dag zullen zijn, dat banken zullen bezwijken onder het gewicht van ‘bad debt’ en dat er op de chaos op de financiële markten sociale onrust volgt. Rickards zal dus naar goede gewoonte de systeemfouten blootleggen en aangeven wat de belegger of investeerder kan doen om de turbulenties te overleven en zijn welvaart te vrijwaren.

Tip van de sluier
Eigenlijk weten de lezers van consul-fund.be al langer wat Rickards in The New Great Depression als survival kit zal aanreiken.

En voor wie nog twijfelt: land eens op https://jimrickards.blogspot.com/, waar je tal van video-interviews met Rickards kan bekijken.

Deze audio bijvoorbeeld: https://jimrickards.blogspot.com/2020/09/jim-rickards-this-is-why-gold-is-going.html. Spoiler: Rickards voorspelt er op minuut 2’30” dat goud tegen 2025 de 15000 USD haalt, op 3’40” somt hij daartoe drie ‘drivers’ aan (o.a. verder dalende reële rente), en vanaf 6’50” legt hij uit waarom alle geldprinterij van de voorbije 15 jaar nog geen inflatie heeft veroorzaakt. Het draait allemaal om de omloopsnelheid van geld, want “five or six trillion dollar times zero … is zero.” Geld blijft volgens hem steken in deflationaire spaarmodus, tot op de dag dat ‘something dramatic’ de psychologie van de spaarder zal doen kantelen.

Nog eentje?
In https://jimrickards.blogspot.com/2020/10/jim-rickards-on-how-pandemic-has.html, een recent video-interview voor de Sprott Conference, voorziet Rickards een meerjarendepressie, met intergenerationele impact. De pandemie zal onze kinderen en kleinkinderen financieel terughoudend maken. In plaats van uit te gaan, aan de kelner een fooi te geven, die daarmee zijn taxi naar huis betaalt en de taxichauffeur toelaat zijn taxi vol benzine te gooien ( = 3 keer geld snel in omloop), zullen ze thuis zitten bingewatchen (zero omloopsnelheid ). Aldus Rickards. En zolang die deflatoire reflex erin blijft, zullen centrale banken en overheden consumptie moeten uitlokken door het printen van vers geld. Aanhoudende stimulus, dus weidt Rickards vanaf 35’30” in het interview uit over goud en herhaalt hij zijn koersdoel van 15000 USD tegen 2025.

En als uitsmijter, tot spijt van wie het benijdt: een terugkeer naar de goudstandaard ziet Rickards niet zitten, want, zo stelt hij ( en hij heeft een punt ), dan zit je daar met je ‘fixed’ prijs … Laat goud maar renderen bij aanslepende muntdevaluatie, knipoogt Rickards …