Fuiken vol flatie  (1)

Vraag de doorsneeshopper op de Meir eens vanop anderhalve meter wat inflatie is, of hoe die werkt, en er komt vanuit het mondmasker hoogstens wat gestamel over ‘stijgende prijzen’. Om maar te zwijgen van die tranende ogen vol vraagtekens.

Het is dan ook een mindfuck.

Want overal lees je dat Centrale Banken geld printen, dat overheden als superspreaders de miljarden rondstrooien en dat diezelfde leerling-tovenaars daarmee o-zo-graag inflatie willen intuberen, maar, helaas, die laatste blijft immuun voor hun koortsachtig geblaas.

(Lees de blogpost https://consul-fund.be/duw-eens-aan-het-touwtje/ er maar nog eens op na.)

En toch.

De dikke.

Nemen we er eerst eens de -inflatoire knipoog!- Dikke Van Dale bij.

Inflatie heet daar: “3. waardevermindering van het geld door het op grote schaal uitgeven van ongedekt bankpapier.” (Dààr hoeft alvast geen tekening bij.) En daarna: “monetaire inflatie als gevolg van de gestegen hoeveelheid geld die in omloop is.

En tja, laat daar net het schoentje knellen.

Geldprinterij in alle vormen en kleuren, dankzij tools en hefbomen als renteverlagingen tot (straks ver) onder nul, Quantitative Easing 1-2-3-etc., Operation Twist, het gegoochel op de repomarkten, het opkopen van bedrijfsschulden, …: monetaire stimulus bien cuit. Maar ondanks de kafkaiaanse geldcreatie kwam en komt die “gestegen hoeveelheid geld” niét “in omloop”, wordt het geld niet echt verbruikt, of toch al zeker niét in de reële economie. Laat staan dat je ‘gezonde’ prijs- of diensteninflatie kweekt.

Waar het geld uit de drukpersen van de centrale banken dan wél naartoe stroomt? Naar de financiële markten (beursrecords), of naar vastgoed (à la greater fool).

‘Asset inflation’. Inflatie van de waarde van je bezittingen, dus.

Niet dat Centrale Banken inflatie willen tegenhouden. Integendeel. Want, zo redeneren zij, wanneer iedereen (enfin, toch die met een huis en aandelen) zich op die manier op papier rijk rekent, dan zal geld uiteindelijk wel geneigd zijn om te  rollen, zullen consumptie en reële economie aantrekken, en … dan zijn we vertrokken. Buikje inflatie rond en gezond.

De dunne.

Maar, om eerlijk te zijn (zo zijn wij wel), wereldwijd ging het met de economie vorig jaar al niet zo best. Zeg dat het IMF het in december 2019 al gezegd heeft: “Global growth this year recorded its weakest pace since the global financial crisis a decade ago (…)”. (bron: https://blogs.imf.org/2019/12/18/2019-in-review-the-global-economy-explained-in-5-charts/).

Hoest daar dan nog eens een virus bovenop en je krijgt het deflatoir fleurus, zoals wij hier te lande zeggen. En hoe vaak je dan ook je handen ontsmet of je mond spoelt …, enfin, gelijk Maggie orakelt: “Het is wat het is.” Industrie, retail en humaniteit in lockdown, tijdelijke werkloosheid, de eerste faillissementen, de schuldenlast die proportioneel zwaarder op burger en bedrijven doorweegt, probleemleningen, kwetsbare banken die minder geneigd zijn om kredieten te verstrekken, … En zo, op het einde van de rit, stroomt er minder geld door naar de productieve economie. En de mens, viraal gegijzeld in die neerwaartse spiraal van deflatie, staat erbij en kijkt ernaar.

Dr. Lacy Hunt – een van ’s werelds grootste monetaire economen, obligatiegoeroe en hoofd van Hoisington Investment – wijst voor die deflatie ook een beschuldigende vinger naar de wereldwijd opgebouwde en exponentieel groeiende schuldenberg (gratis geld, hé, wie wil dat nu niet), die volgens hem elke economische groei countert en finaal tenietdoet.

Bovendien, als de Federal Reserve zélf, in haar forward guidance, poneert dat ze de inflatie wel aan de leiband en onder een bepaald plafond wil houden, wat zou de man in de straat dan schrik hebben voor inflatoire geldontwaarding en moeite doen om uit zijn zetel te komen om zijn geld uit te geven? Gooi op die spaarslak nog een snuifje vergrijzing en andere desinflaterende kruiden en dan volgt er op de coronaklap geen V-vormig herstel, maar een spagaat in de vorm van een K. (Bijna zeiden we: met de K van Kondratiev. Maar die winterslaapt nog in spaarmodus.)

Moeders Mooiste Toverij

Sowieso, geen nood! Is de toverkracht van de ‘monetary policy’ (monetair beleid) van de Centrale Banken uitgewerkt, dan schudden we toch ‘fiscal policy’ (fiscaal beleid) uit de mouw? Gesmeed terwijl het MMT-ijzer heet staat. MMT staat voor Modern Monetary Theory en behelst – daar waar Centrale Banken met monetaire instrumenten de economie bespelen – dat landen en overheden via hun fiscaal beleid (denk overheidsuitgaven, en aan inkomstenzijde de belastingen) de economie bepotelen en kneden, en zo werkgelegenheid, gezondheidszorg, e.a., sturen en bijsturen. En dat zij daartoe het geld ter beschikking krijgen dat ze nodig hebben. Vers geld. Onbeperkt. (Repeat after me: Vers geld. Onbeperkt.) Komen daar grotere overheidstekorten van, dan drukken we. Vers geld. Onbeperkt.

MMT in de VS kan je simpelweg uitleggen aan de hand van twee tweets van President Trump, op 7 oktober:

The House & Senate should IMMEDIATELY Approve 25 Billion Dollars for Airline Payroll Support, & 135 Billion Dollars for Paycheck Protection Program for Small Business. Both of these will be fully paid for with unused funds from the Cares Act. Have this money. I will sign now!

If I am sent a Stand Alone Bill for Stimulus Checks ($1,200), they will go out to our great people IMMEDIATELY. I am ready to sign right now. Are you listening Nancy?

(Niet dat dit typisch Amerikaans is. Herinner je de tientallen miljarden die onze regeringen de voorbije maanden overal hebben uitgestrooid. En wellicht heb jij van je gemeentebestuur óók die coronacadeaubon gekregen, met het order te winkelhieren.)

Jaja, het geld viel de voorbije (en valt de volgende) maanden als manna uit de hemel, overal ter wereld.

Toegegeven, het zorgde wel meteen voor omloopsnelheid. Alleen, op de foute plek … Want wereldwijd zat Homo Covidens in lockdown en ging met het gratis geld Robinhooden, lees: daytraden op de beurs.

Hoe dan ook, Joe Sixpack vindt dat gratis geld eerst leuk, straks evident, en binnenkort een basisrecht. “Laat maar komen,” dat (Universeel) BasisInkomen (UBI). Smijt zo’n (in essentie slecht) geld ook nog eens naar ondernemingen die al met één poot in het graf staan en, hopla!, zombie à gogo!

Wil je weten hoe deze horrorshow afloopt?

Lees dan straks op consul-fund.be ook deel 2!

 

*

Enkele bron(-van-inspiratie-)artikels:

https://wealth-wave.com/wealth-wave/prepping-for-deflation/?mkt_tok=eyJpIjoiTURWbE9UWXlaVGRoWVdNMSIsInQiOiJlNEZTZG03ZWNiRjdvd3F6YlpDQW9MamdUNjIyZDhvNTdrNDhwMTY0dmtGTkZuWDVYVXhCWkV2V3l5QVZWMGlNNWt6eks5WlNHaXdkT1IzZjhhYnpnUGlSd0hraWxLV0dHOGhaZEI5dWY3S3hhSTlYMFdiZnlFZ3Z4MnlCRHJIcSJ9

https://www.nytimes.com/2020/10/06/business/economy/jerome-powell-economic-recovery-coronavirus.html

https://www.bloombergquint.com/opinion/a-crash-in-the-dollar-is-coming

https://themarket.ch/interview/inflation-will-be-a-game-changer-ld.2824

https://www.home.saxo/content/articles/macro/steens-chronicle-welcome-back-to-the-1970s-22042020

https://www.sprottmoney.com/blog/when-the-fed-reopens-the-floodgates-of-liquidity-gold-and-silver-will-soar-david-brady-june-19-2020

https://podcasts.apple.com/us/podcast/the-end-game-ep-6-lacy-hunt/id1508585135?i=1000487560045

https://www.macrovoices.com/podcast-transcripts/841-dr-lacy-hunt-the-road-through-deflation-toward-eventual-hyperinflation

En tip: je kan de omloopsnelheid van geld bvb volgen op https://fred.stlouisfed.org/series/M2V. Hang die grafiek boven je bed.